Orientaatiomatka takaa onnistuneen ulkomaankomennuksen

Aamukahvi höyryää mukissa työpöydälläni kun aloitan päivän ensimmäistä puhelua. Langan toisessa päässä on Marc, belgialainen asiakkaani, joka on juuri palannut neljän päivän pituiselta matkalta Taiwanista. Mies vaikuttaa tyytyväiseltä reissuun ja kehuu järjestelyjä.  Marc ei perheineen ole ollut lomamatkalla vaan työnantajan kustantamalla orientaatiomatkalla. Hänelle on ehdotettu työpaikkaa yhtiön toimistossa Taipeissa ja sen myötä tuli mahdollisuus vierailla perheen kanssa kaupungissa. Reissun tarkoituksena on ollut tutustua tulevaan asuinympäristöön ja saada arjesta mahdollisimman realistinen kuva ennen lopullisen muuttopäätöksen tekemistä.

“Vaikka olenkin kaynyt Taipeissa usein työmatkalla, antoi tämä kokemus minulle aivan toisen näkökulman. Erityisen tärkeä se oli vaimolleni, joka ei ole käynyt Taiwanissa koskaan”, Marc kertoo.  Kahdenlapsen perhe oli ehtinyt muutaman tiiviin päivän aikana käydä katsomassa asuntoja, tutustunut asuinalueisiin ja kansainvälisiin kouluihin seka julkiseen liikenteeseen. Paikallinen konsultti oli vastaillut kysymyksiin ja antanut mukaan informaatiopaketin. Jokapäiväisestä elämästä Taipeissa tuntuu muodostuneen käsitys.

“Mutta”, Marc huomauttaa, “päätimme vaimon kanssa jäädä toistaiseksi Brysseliin”. Syyt kielteiseen lopputulokseen olivat kirkkaat. Vaakakupissa painoivat vaimon mahdollisuus jatko-opintoihin nykyisessä asuinmaassa ja aikaisempien ulkomaankomennusten tuoma kokemus. “Aiemmat ulkomaankomennuksemme olivat hienoja mutta meistä on tullut kriittisiä”, Marc avautuu. Kokemukset olivat laajentaneet näkökulmaa ekspatriaattielämän suhteen, eikä Taiwanin viehätys sokaissut perhettä.

Vaikka muutto ei mennytkään tällä kertaa lapi, oli orientaatiomatka tehnyt tehtävänsä. Asiakkaani olivat tyytyväisiä. Reissu oli ollut tarpeen, koska perhe oli päätynyt heille sopivaan päätökseen. Ilman tutustumismatkaa lopputulos olisi kenties ollut toisenlainen ja koko kolmen vuoden ulkomaankomennus olisi kärsinyt. Useimmat ekspatriaattielämän kipupisteet liittyvät aivan muihin asioihin kuin työhön. Perheellä ja parisuhteella on odotettua suurempi vaikutus. Lasten koulutus, päivittäisten asioiden hoitaminen ja kulttuurierot kommunikoinnissa ovat vain muutamia epävarmuustekijöitä kansainvälistä muuttoa suunniteltaessa. Lisäksi nykyisen taloudellisen epävarmuuden vaivatessa maailmaa, useat perheet pohtivat ekspatriaatiksi lähtemistä hartaasti. Puoliso joutuu luopumaan tyopaikastaan kotimaassa, eikä vastaavaa työtä ole ehkä enää tarjolla. Perheen tyytymättömyys voi sabotoida ulkomaankomennuksen ja vaikuttaa työpanokseen. Puolison ja lasten integroiminen päätösprosessiin on siis työnantajankin etu.

Komennuksen toteutuminen on jo hyvin varmalla pohjalla, ennen kuin työntekijän perhe kustannetaan tutustumismatkalle kohdemaahan. Mikäli lapset ovat kouluikäisiä, mukana on yleensä koko pesue. Orientaatiomatka on sijoitus, jonka tarkoituksena on varmistaa komennuksen onnistuminen pitkällä tähtäimellä ja vähentää siihen liittyviä riskejä kaikkien osapuolten kannalta. Marcin perheen päätös jäädä toistaiseksi kotimaahan, säästi työnantajan monelta harmilta, vaikka ei ollutkaan ilmainen. Taloudellinen tappio olisi kuitenkin komennuksen epäonnistuessa ollut suurempi.

Mikäli työnantaja tarjoaa ekspatriaatille tilaisuuden orientaatiomatkaan ennen varsinaista muuttoa uuteen asuinmaahan, kannattaa siihen tarttua. Samalla odotukset ja kuvitelmat saavat realistiset puitteet. Etenkin lapsiperheelle orientaatiomatka voi olla ratkaiseva tekijä ulkomaankomennuksen onnistumiselle. Se myös nopeuttaa sopeutumista kohdemaahan. Kun uudessa koulussa on vierailtu ennen varsinaista muuttoa, voidaan rekisteröityminen useimmiten tehdä välittömästi ja lasten osallistuminen opetukseen ei myöhästy. Tulevan asuinalueen valitseminen nopeuttaa sen oikean asunnon löytymistä, vuokrasopimuksen solmimista ja muuttoa vakituiseen osoitteeseen. Siten esimerkiksi väliaikaisesta majoituksesta ja huonekalujen varastoimisesta koituvat kulut pienenevät.

Muutaman kuukauden kuluttua Marc soittaa yllätten uudestaan. “Työnantaja käski ottamaan suoraan yhteyttä, olemme lähdössä Yhdysvaltoihin”, Marc selittää innoissaan. Uuden mahdollisuuden tullessa vastaan päätös olikin syntynyt nopeasti. Asiaan vaikuttivat muun muassa vaimon paremmat uramahdollisuudet Atlantin toisella puolella.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s