Yllätyin kun sain tietää kiinalaisen työkontaktini Lilyn palanneen äitiyslomalta. Miten ihmeessä näin nopeasti, minä taivastelin.
Kiinassa äitiysloman pituus on 98 päivää, joista 15 voidaan ottaa ennen laskettua aikaa. Loman aikana äiti saa samansuuruista palkaa kuin ennen lomaakin. Selitys Lilyn nopeaan töihin palaamiseen löytyi kotoa. Hänen miehensä työskentelee kotona, jonka lisäksi heillä on kodinhoitaja ja lastenhoitaja.
Toisin kuin meillä Euroopassa, palvelusväen palkaaminen kotiin on Aasian maissa tavallista korkeamman sosiaaliluokan ja maassa asuvien ekspatriaattien keskuudessa. Tätä taustaa vasten ymmärrän osittain Lilyn päätöksen palata töihin ennen neljäntoista viikon pituisen äitiysloman loppumista. Toisaalta tällä hetkellä esikoista odottaessani epäilen, olisinko itse päätynyt samaan ratkaisuun.

Kotona on aikaa pesta leluja.
Asuinmaassani Alankomaissa palkallisen äityisloman pituus on 16 viikkoa, joista 4-6 viikkoa voidaan ottaa ennen laskettua aikaa. Äitiysloman aikana työnantajan ei ole mahdollista katkaista työsuhdetta. Tämän jälkeen on mahdollista ottaa palkatonta vanhempainvapaata 13 viikkoa. Se, miten vapaa järjestetään, riippuu työnantajasta. Useimmiten äiti palaa töihin osa-aikaisena sekä taloudellisista syistä että työnantajan toiveesta. Siten yksi tai useampi päivä viikosta käytetään vanhempainvapaaseen.
Olen odotusaikana jo monta kertaa ehtinyt stressata, miten järjestän äitiyslomani ja mahdollisen vanhempainvapaan.
Minua odotetaan töihin neljäksi päiväksi viikossa äitisyloman jälkeen. Mieheni voisi todennäköisesti työskennellä kotona yhden päivän. Silti tuntuu kammottavalta laittaa kolmen kuukauden ikäinen lapsi päiväkotiin edes muutamaksi päiväksi viikossa. Ongelmaa eivät helpota päiväkotimaksut, jotka verottaisivat yli puolet palkastani. Alankomaissa hinnat ovat moninkertaiset Suomeen verrattuna. Monet täkäläiset vanhemmat ratkaisevat asian niin että, jättävät lapset isovanhemmille.
Verrattuna tilannetta suomalaiseen äityislomaan ja päivähoitomaksuihin on tunnustettava, kyllä, olen kateellinen.
Toisaalta niin on puoli muuta maailmaakin. Suomalaisilla äideillä on mahdollisuus sellaiseen ylellisyyteen kuin aika, jota ei mikään korvaa. He kykenevät olemaan läsnä lastensa elämän alkutaipaleella ja samalla säilyttämään tyopaikkansa. Se ei valitettavasti ole samalla tavalla mahdollista kaikille vanhemmille.
Välillä on ihan mielenkiintoista saada tietää, miten muualla toimitaan.
Esimerkiksi amerikkalainen nettisivu Mommyish hehkuttaa suomalaisesta äitysilomasta.Vaikka Kiinan äitiysloma ei ylläkään pohjoismaisen tasolle, on sikäläisillä äideilla kuitenkin paremmin asiat kuin rapakon takana. USA:ssa äityisloma on olemassa, pituudeltaan 12 viikkoa, ikävä vain että, se on palkatonta. Mikäli rahallista korvausta on odotettavissa äityisloman aikana, riippuu täysin tyonantajasta. Verrattuna muihin maailman maihin, tulos ei ole kehuttava. On ilmiselvää että, taloudelliset vaikeudet, puhumattakaan perheelle koituvista muista ongelmista, ovat suora seuraus tästä. Jopa Meksiko tarjoaa äideille 12 viikkoa palkallista lomaa.
Kaikki on siis suhteellista ja Alankomaissa on moni asia kuitenkin hienosti järjestetty.