Kansainvälisessä muutossa ei ole sijaa banaanilaatikoille

Vaikka ulkomaankomennus tuo mukanaan monenlaista stressiä ja huolta, on käytännön asioiden koordinoiminen yksi muuttajan suurimmista päänsäryistä. Verrattuna esimerkiksi kulttuurishokkiin, koti-ikävään tai lasten sopeutumiseen uuteen kouluun, muuttokuormaa koskevat kysymykset ovat teknisiä ja siten ratkaistavissa.

Kotimaan rajojen sisällä muutettaessa harva antaa pakkaustyötä muuttofirman hoidettavaksi. Koska kansainvälisiin muuttoihin erikoistuneen palveluntarjoajan päämäärä on saada kuorma maapallon toiselle puolelle mahdollisimman pienillä vahingoilla, hoitavat ammattilaiset pakkaamisen.  Vakuutus ei yleensä kata itse pakattua omaisuutta. On realistista odottaa jonkin menevän mahdollisesti rikki mutta huolellinen valmistelu minimoi vahingot. 

Kansainvälinen muutto vaatii lähikaupasta hankittuja banaanilaatikoita tukevammat varusteet.

Muuttokuormasi tulisi olla loogisesti ja siististi pakatttu ulkomaanmuuttoihin erikoistuneiden ammattilaisten jäljiltä. Oikeanlaiset materiaalit ovat ensisijaisia. Jokaiselle kotisi esineelle on olemassa tarkoituksenmukainen muuttolaatikko. Ammattilaisten käyttämät materiaalit ovat kestäviä ja laatikot sopivat yhteen kuin Tetris-pelin palaset.  Esimerkiksi  vuodevaatteille, kirjahyllyn ruuveille tai keittiötarvikkeille on eri tyyppiset laatikot. Vaatteille tarkoitettuihin laatikkoihin voit jopa ripustaa parhaimmat pyhämekkosi roikkumaan.  Keittiötarvikkeet, pyyhkeet tai lampunvarjostimet sen sijaan uppoavat vaivattomimmin suureen laatikkoon. Vaikka odottaisitkin kaapikokoisten muuttomiesten kantavan omaisuutesi, ei painaville esineille ole järkevää valita suurta laatikkoa. Kirjat ladotaan lappeelleen ja selät vastakkain.  Laatikot täytetään taloudellisesti kokonaan, mutta ei ääriään myöten täyteen. Ammattilaiset käyttävät yleensä pakkauspaperia, se ei likaa huonekaluja ja vaatteita kuten sanomalehtipaperi. Astioita ja muuta särkyvää pakattaessa kuplamuovi ei ole oikea säästökohde.

Henkilökohtaisen omaisuuden pakkaamisen voit hoitaa yleensä itse. Voit keskustella tästä muuttofirman edustajan kanssa.  Varmista, että passit ja muut tärkeät documentit ovat selkeästi erotettu rahtiin menevästä osasta. Merkitse kaikki mukaan lähtevä selkeästi tarroilla.  Älä siirrä tavaroita ja huonekaluja yhteen huoneeseen ennen muuttomiesten saapumista, vaan jätä kaikki paikoilleen. He pakkaavat kaiken huone kerrallaan. Mieti muuttokuormasi saapumista uuteen asuntoosi jo tässä vaiheessa. Vanha kunnon värikoodi systeemi on avuksi, kun alat purkamaan muuttolaatikoita. Merkitse selkeästi, mihin huoneeseen kukin laatikko on tarkoitettu.

Satojen ulkomaanmuuttojen tuoma kokemus on opettanut muuttohenkilökunnalle, miten pakkaaminen sujuu joutuisasti ja mahdollisimman loogisella tavalla. Kun muuttomiehet tulevat kotiisi, kannattaa vastustaa kiusausta osallistua liikaa. Urakan jälkeen voit tarkistaa, ettei mitään ole unohtunut. Kun olet valinnut laadukkaan kansainväliseen muuttoon erikoistuneen palveluntarjoajan, voit rentoutua ja luottaa siihen, että kaikki sujuu. Se on parasta, mitä tässä vaiheessa prosessia voit tehdä.

Tämä teksti on julkaistu Ekspatrium – lehdessä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s