Elämä on valintoja

Suunnittelu ja järjestelmällisyys ovat avainasemassa kun kotia aletaan siirtämään toiselle mantereelle.

Valmistautuminen pakkaamiseen alkaa muuttofirman edustajan suorittamasta arviointikäynnistä. Kerää muutosta ja ulkomaankomennuksestasi mahdollisimman paljon tietoa etukäteen.  Kysy esimerkiksi, millaisia rajoituksia ja sääntöjä tuleva asuinmaasi asettaa tuontitavaralle. Esimerkiksi Australiaan vietävän muuttokuorman sisältämä puu pitää käsitellä ennenkuin maahan vientiä. Mitä enemmän kansainväliseen muuttoon erikoistuneella palveluntarjoajalla on tietoa toiveistasi, sitä parempaa palvelua he pystyvät tarjoamaan.

Ajoita valmistautuminen tarpeeksi aikaisin. Mieti haluatko asua pakkaamisen ja lähtöpäivän välisen ajan puolityhjässä asunnossa, hotellissa vai jossain muualla.

Se, mitä ja miten muutat, riippuu pitkälti laskun maksajasta. Usein työnantaja, jonka taholta aloite ulkamaankomennukseen on tullut, tarjoaa määrärahan muuttoa varten. Voit muuttaa tietyn kuutiometrimäärän meriteitse tai tietyn painoisen kuorman rahtikoneella työnantajan piikkiin. Mieti tarkkaan, haluatko todellakin ylittää sallitun määrän omaan laskuusi. Todennäköisesti joudut tiukan valintatilanteen eteen, koska et voi ottaa kaikkea omaisuutta mukaasi. Priorisointi on tärkein työkalusi tässä vaiheessa. Jaa omaisuutesi kolmeen kategoriaan: mukaan otettavaan, lähtömaahan jäävään ja pois heitettävään. Mieti myös, mihin sijoitat auton, moottoripyörän ja purjeveneen.

file000794226011

Ulkomaille muuttaminen tarkoittaa luopumisprosessia monella elämänalueella, joten omaisuuden taakse jättäminen on vain ensimmäinen askel valitsemallasi tiellä.

Kotimaahan jääville huonekaluille on olemassa monta mahdollista sijoituspaikkaa. Voit pitää ne nykyisessä asunnossasi, jos jätät sen tyhjilleen tai vuokraat kalustettuna. Mikäli tämä ei ole mahdollista, on varastotilan vuokraaminen paikallaan. Harkitse tarpeettoman tavaran myymistä internetissä tai kirpputorilla. Vaikka voittoa ei paljon tulisikaan, keksit euroille varmasti parempaa käyttöä kuin pölyä kerääville vanhoille huonekaluille. Hyväntekeväisyyteen lahjoittaminen on mieltä lämmittävä vaihtoehto.  Jaa muuttokuormaan valittu omaisuus rahtiin menevään osaan ja siihen, mikä mahtuu matkalaukkuun. Saatat joutua elämään matkalaukkujen varassa muutaman viikon, joten ota mukaan välttämättömin.

Tuleva asunto, asuinympäristö ja ulkomaankomennuksen pituus vaikuttavat jo tässä vaiheessa tehtäviin päätöksiin.

Ei kannata odottaa, että asunto uudessa kotikaupungissa Bekingissä vastaisi omakotitaloa Hämeenlinnassa. Ota selvää, minkälaiseen ja minkä kokoiseen asuntoon rahasi todellisuudessa riittävät. Jos tiedät joutuvasi etsimään uuden asunnon itse, pyri tutustumaan paikallisiin asuntomarkkinoihin etukäteen. Esimerkiksi Yhdysvaltojen taloudellinen tilanne on johtanut vuokramarkkinoiden ylikuumenemiseen ja asuntojen vaihtuvuus on nopeaa. Joissakin maissa, esimerkiksi Aasiassa, ekspatriaattien suosimilla asuinalueilla asuntomarkkinat toimivat eri sääntöjen mukaan kuin paikallisten kansoittamilla alueilla.  On relevanttia miettiä muun muassa, millä etäisyydellä haluaa asua lasten koulusta, kuinka paljon aikaa on valmis käyttämään päivittäiseen työmatkaan, käytetäänkö julkista liikennettä ja miten haluat viettää vapaa-aikaasi. Paljonko budjetissasi on tilaa huonekalujen vuokraamiselle? Kysy, onko maan tapa vuokrata asunto kalustettuna vai vuokrataanko huonekalut erikseen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s