Oi joulupuu, oi joulupuu…

Paikallinen IKEA nimittäin aloitti kuusimyynnin torstaina ja päätimme olla ensimmäisten mukana jonossa. IKEAhan on muutenkin luotettava ulkosuomalaisen ostospaikka, mita ruoan suhteen tulee. Ekstömin mustikkakeitto, kallen kaviaari, tunnbröd, puolukkahillo ja muut kaverit tipahtavat ostoskoriin melkein joka käynnillä. Aika moni muukin ulkosuomalainen on sen huomannut Aussilaa myöten.

Kinkunkin olisin voinut hankkia joulupöytään. Pari kertaa olen IKEAn kinkkua maistanut ja se on ollut ihan kelvollista. Loppujenlopuksi mukaan tarttui kuitenkin joulukoristeita ja, teemasta poiketen, uusi televisiotaso. Merimieskirkon perinteisistä joulumyyjäisistä olisi voinut myos tilata aidomman kinkun. Luovutin ja jätin possun kylmäaltaaseen makaamaan. Mikään voita Suomessa itse suolattua ja puulämmitteisessä leivinuunissa paistettua kinkkua. Monta muuta maittavaa juttua kyllä tarttui mukaan.

 

Tänä vuonna haussa ovat siis maittavimmat kalkkunareseptit. Muuten suunnitelmissa on yhdistää suomalaista ja libanonilaista perinnettä omannäköiseksi sekoitukseksi. Piparkakut sinihomejuuston ja viinirypäleiden kanssa muistuttavat Suomesta, viininlehtikääryleet Libanonista. Rosolli kuluu molempien maiden joulunajan herkkuihin. Kahvipöytään tulee melkoisella varmuudella jouluhalko ja -torttuja. Kuulema sen halon suhteen ei ole vaihtoehtoja.

Jouluperinteisiin kuuluu tietysti kauneimmat joululaulut myos ulkomailla. Täällä Alankomaissa ne järjestää Merimieskirkko ja monessa muussa maassa jokin muu ulkosuomalaisseurakunta.

IKEAn kuusi paljastui lopulta liian pieneksi. Päädyimme hakemaan tarpeeksi näyttävän, yli kaksimetrisen, komistuksen Praksixesta, paikallisesta rautakaupasta. Nyt se vilkuttelee kirkkaita ja värikkäitä valojaan tuolla olohuoneessa. Samasta paikasta löysin kreisit kärpassieni-koristeet. En voinut vastustaa… Ihana joulufiilis!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s