Haloo, kuuleeko Mars… eikun Kiina?

Puhe kulttuuristen välisestä viestinnästä tuo usein mieleen listan erilaisia do’s and don’t käyttämissääntöjä, joiden mukaan sitten suunnistetaan. Kuulostaa toisinaan siltä että, ollaan menossa keskustelemaan marsilaisen kanssa.

Onneksi kyse on loppujen lopuksi ihmisten välisestä kommunikoinnista. Kohteliaat käytöstavat, ympäristön tarkkaileminen ja toisten ihmisten kunnioittaminen riittävät mainiosti alkuun.

Hyvä yleissivistyskin auttaa, sillä politiikkaa tai uskontoon liittyvät kipukohdat saattavat aiheuttaa ihan konkreettista närää.

Ei ole ennenkuulumatonta, että esimerkiksi ulkomaille muutto on vähällä karahtaa kivikkoon näiden asioiden vuoksi. Kokemus on osoittanut, ettei Lähi-Idästä saapuvalle tekniikan insinöörille kannata esitellä asuntoa, jonka naapurissa on daavidintähti ovea koristamassa. Palestiinalaismielinen insinööri kääntyi kynnyksellä pois.

Vanhat haavat saattavat olla yllättävän kivuliaita. Eräs saksalainen nainen oli viety katsomaan kaunista vanhaa huvilaa. Seinässä törötti suuri muistolaatta, jossa todettiin saksalaisten sotilaiden tappaneen 16 ranskalaista kyseisessä talossa toisen maailmansodan aikana. Projekti lähti välittömästi alamakeen. Koko muutto tuomittiin epäonnistuneeksi ennenkuin se ehti alkaakaan, asunnonvalittaja oli törkeä, konsultti ei ymmärtänyt ja maailma oli ylipäätään yksi suuri musta aukko. Onneksi tilanne saatiin korjattua ja kaikki olivat tyytyväisiä.

Onnistunut toimiminen kansainvälisessä toimintaympäristössä on silti paljon muutakin kuin siitä, ettei liikematkalla tule sanoneeksi tai tekeneeksi jotain niin loukkaavaa että, munaa koko projektin. Oma kulttuurimme vaikuttaa kokonaisvaltaisesti tapaamme viestiä ja toimia toisten ihmisten kanssa niin vapaa-ajalla kuin töissä.

Lähtökohtaisesti on hyvä tiedostaa oma tausta ja arvomaailma. Peiliin katsominen on ensimmäinen askel. Sen lisäksi tulisi ymmärtää jotain toisen osapuolen tavoista kommunikoida ja reagoida. Kolmanneksi kansainvälinen työympäristö vaatii ennenkaikkea selkeyttä. Jos tuntuu siltä että, tuli väännettyä rautalangasta, sanomalla on hyvät mahdollisuudet mennä perille.

Joskuhan se turhauttaa ja tekee mieli tokaista kuin Fingerporissa: Minä teille kulttuurien välisen $%^&*£* näytän! Silloin kannattaa muistaa että, joku siellä Kiinassa saattaa kirota juuri nyt ihan samalla tavalla. Sille voi sitten yhdessä nauraa. Huumorin kukka kun ei tunne kieli- tai kansallisuusrajoja.

Leave a comment