Poikkeustila

Ylläripylläri! Talvi nimittäin tuli ja se yllätti autoiljat.

Ensilumi satoi eilen ja jatkoi länsirannikon kuorrottamista tänään. Nyt meillakin on vihdoin maa valkoisena. Tuloksena on myos yleinen kaaos ja härdelli. Suomalaistahan tämä riemastuttaa.

Naapurin kahdeksanvuotias koltiainen neuvoi meitä aamulla jäämään suosiolla kotiin. “Just don’t go there!”, hän julisti kokemuksen rintaäänellä autotallissa. Olivat isänsä kanssa joutuneet kääntymään takaisin kun keskustan ulosmenotie oli ollut tukossa. Tyypillä kävi hyvä tuuri, ei siis koulua tänään. Samaan olivat päätyneet monet aikuiset, ei toimistoa tänään. Ne jotka eivät kynnelle kyenneet, tekivät töitä kotona. Ne jotka taistelivat itsensä töihin saakka, kokivat olevansa talvisodan sankareita. Normaali tunnin työmatka kesti tänä aamuna noin kolme kertaa enemmän.

Jokatapauksessa lähdimme uhmaamaan henkeämme maanteille. Olihan siellä liukasta. Paikalliset puristivat rattia rystyset valkoisena noin kymmenen kilometrin tuntivahdissa. Toisaalta, mitä voi odottaa kun on kesärenkaat alla ja totaalinen ymmartämättömyys arktisista olosuhteista?

Matkalla minä katselin puiston kauniita lumipeitteisiä puita ja mieheni liutteli autoa hyhmäisillä teillä ihastuneesti. Näimme monta iloista lasta vanhempiensa kanssa pulkkaa kiskoen. Aikuiset pistivät ruokatunnilla lumisodaksi. Aika monta hymyä enemmän kuin tavallisena päivänä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s