Hei, olen termostaatti

Luin illalla hauskan vertauksen Josh Kaufmanin kirjasta: ihminen käyttäytyy kuin termostaatti.

Ai, miten niin?

No, termostaatti säätelee asunnon lämpöä vertaamalla havaittua lämpötilaa asetusarvoon. Asetusarvo on sellainen lämpö, jossa asunnon asukas viihtyy. Ei hikoiluta eika viluta. Jos huoneisto on liian kylmä tai kuuma, termostaatti säätää lämmitystä niin että, se palaa sopivaksi määriteltyyn tilaan. Tämä tila on hyväksytty asetusarvo.

Ihmiset käyttäytyvät samaan tyyliin.

Me pyrimme pitämään ympäristömme lähellä asetusarvoa, mukavuusaluetta. Toimintamme riippuu pitkälti sen hetkisesta ympäristöstämme. Kuvittele olevasi laivan kannella keskellä myrskyävää merta. Paatti heittelehtii hurjasti ja mitä sinä teet? Todennäköisesti kaikkesi pysyäksesi jaloillasi. Otat tukea mistä vain saat otteen, nouset ylös kun kaadut, etsit suojaisaa kulmaa johon voit tukeutua ja niin edelleen. Mukavuuslaueesi kontrollointi määräytyy ympäristön, tassa tapauksessa epävakaan ja liukaan laivankannen, mukaan. Siihen on sillä hetkellä sopuduttava.

Toiseen asuinmaahan soputuminen on vähän samanlaista.

Uusi ympäristo ei vastaa termostaattisi asetusarvoja. Vaikka muutto olisi kuinka hyvin suunniteltu ja kulttuuriin tutustuttu, tilanteen hallitsemiseen käytännössä tarvitaan pikemminkin sopeutumista kuin tiukkaa suunitelmallisuutta. Tarvitaan tilanteeseen heittaytymistä, räpiköimistä laivankannella ja uudestaan jaloilleen nousua.

Palataan takaisin termostaattiin.

Vertailutaso tarkoittaa niitä havaintoja, joiden perusteella asunnon lämpötila on termostaatin hallinnassa. Ympäristön lisäksi vertailutasot ovat tämän teorian toinen liikkuva osa. Uudessa asuinmaassa vertailutasoa on muutettava. Ne havainnot, joiden perusteella kaikki oli kunnossa kotimaassa, eivät pädekään uudessa kulttuurissa ja yhteiskunnassa.

Tarvitaan uusia vertailuarvoja.

Vertailuarvojen muutos tarkoittaa käytännössä muutosta toiminnassa ja siinä, mitä voidaan hyvaksyä. Yhtäkkiä onkin ihan ok, ettei ruisleipaa ja piimää saa kaupasta, terveydenhuollosta pitää maksaa, puoliso joutuu irtisanoutumaan, byrokratia on hitaampaa, paikallisilla on kummalliset tavat ja arvot, lasten kaverit jäävät kotimaahan, palvelua ei saa viikonloppuisin, ilmasto on tukala ja niin edelleen. You name it.

Ihmisella on kaksi vaihtoehtoa mukavuusalueen suhteen, joko vaihtaa ympäristöä tai muuttaa mukavuusaluetta määritteleviä vertailuarvoja.

comfort zone

One thought on “Hei, olen termostaatti

  1. Mia says:

    Voi taivas, että täällä Kiinassa joutuu termostaattia säätämään. Ja silti paleltaa/on kuuma. Välillä on vaan niin vaikea sopeutua näiden paikallisten tiettyihin asioihin, kuten väliinpitämättömyyteen.
    Hyvä ja osuva vertaus kerrassaan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s