Terveydenhuolto ulkomailla

Yksi ärsyttävimmistä asioista ulkomaille muutossa on paikallinen terveydenhuolto. Toimiva terveydenhuolto on tärkeää kotimaassakin mutta ulkomailla asuessa se korostuu. Ulkomailla on ikävää olla sairaana, kun systeemi ei ole ennalta tuttu. Sen lisäksi pätevän sairausvakuutuksen puuttuminen saattaa johtaa monenlaisiin ongelmiin.

Ensin on siis tärkeä varmistaa sairausvakuutusturvan olemassa oleminen uudessa asuinmaassa. Asiasta kannattaa kysyä työnantajalta muuttoa suunniteltaessa, mikäli olet lähdossä ekspatriaatiksi. Useimmiten kansainvälinen työnantaja järjestää sopivan sairausvakuutuksen kohdemaassa. Se voi olla joko paikallinen vakuutusyhtiö tai esimerkiksi maailmanlaajuinen palveluntarjoaja, kuten Cigna tai Bupa.

Itsenäinen muuttaja ottaa asiasta myös selvää. Ensimmäinen pysäkki juuri sinun tilanteeseesi sopivaa tietoa varten on Suomen KELA.

Seuraava askel on tutustuminen kohdemaassa voimassa olevaan järjestelmään jo ennen muuttoa.
Esimerkiksi Alankomaissa toimii useita paikallisia vakuutuksentarjoajia. Zilverenkruis vakuutusyhtiön sivuilta löytyvät perusasiat myös englanniksi.

Suomalainen sairausvakuutus kestää vain rajoitetun ajan muuton jälkeen. Yli vuoden kestävä asuminen ulkomailla on luonteeltaan pysyvää, jolloin suomalainen sairasvakuutusturva lakkaa, etkä voi saada hoitoa samoilla ehdoilla kuin Suomessa asuessasi. Silloin sinun on päästävä uuden asuinmaasi sairausvakuutuksen piiriin.

Mikäli asumisen lisäksi työskentelet uudessa maassa maassa, joudut todennäköisesti kyseisen maan sairasvakutuksen piiriin heti työn alettua. Monessa maassa ei ole laillista työskennellä ilman voimassa olevaa sairasvakuutusta. Tämä koskee myös EU- ja ETA maita. Sairausvakuutukset vaihtelevat maittain ja riippuvat laissa säädetyistä työssäoloehdoista. Koska lyhytkin työsuhde voi vaikuttaa sairasvakuutuksesi siirtymiseen pois Suomesta, kannattaa asia selvittää ennakolta.

Ennen Suomesta muuttamista kannattaa tilata Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti, mikäli et muuta toiselle mantereelle. Tätä voit käyttää jos sairastut ollessasi vielä suomalaisen sairausvakuutuksen piirissä. Kun otat paikallisen vakuutuksen toisessa Euroopan maassa, saat vastaavan kortin sikäläisestä vakuutusyhtiöstä.

poppamies

Paikallinen yleislaakari.

 

Byroktratian selvittyä ulkomaille muuttajan kannattaa mielessään varautua kulttuurieroihin tässäkin asiassa. Eri maissa on toisenlaiset arvot ja toimintatavat myös terveydenhuollon suhteen. Esimerkiksi suhtautuminen lääkitykseen vaihtelee tiukkapippoisesta löyhään ja yllättävään. Jossain antibiootteja saa näppärästi apteekista ilman lääkärin lähetettä, kun toisaalla joudut anomaan reseptiä kyynel silmässä lääkäriltä. Kolmannessa asuinmaassa lääkäri lyö käteen purkillisen homeopaattisia pillereitä. Vieraana Shanghaissa blogissa kerrottiin Kiinalaisesta lähestymistavasta sairastumiseen.

Advertisements

2 thoughts on “Terveydenhuolto ulkomailla

 1. Mia says:

  Heh, löysinpä kommenttikenttäsi 🙂
  Kiva, että joku expat-arjen ammattilainen kirjoittelee meille tärkeistä asioista. Loppujen lopuksi aika vähän verkosta löysin aineistoa, kun matkaan lähdimme.
  Linkitin blogisi oman blogini listalle.

  Täällä Kiinassa ollessa terveydenhuolto on täysin työantajan tarjoaman vakuutuksen varassa (heh ja taloudenhoitajamme harjoittaman ja ohjeistaman kiinalaisen lääketieteen varassa). Suomen sosiaaliturvassa tulemme pysymään vuodenkin jälkeen, sillä tämän etuuden KELA hakemuksesta komennustilanteessa myöntää komennetulle ja hänen perheelleen. Tosin minä komennusvaimona en saa tienata liikaa,etten menetä Suomen sosiaaliturvaa. Hassua tästä tekee erityisesti se, että teen osa-aikaista etätyötä Suomeen, suomalaiselle yritykselle ja maksan veroni Suomeen. Jos alan saada liikaa palkkaa (=maksaa enemmän veroja suomeen), menetän sosiaaliturvan. Kummallista, mutta näin minulle väitettiin.
  -Mia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s