Hikkee pukkaa

Vihdoinkin kesä on saapunut Alankomaihin monen kuukauden odotuksen jälkeen. Koko alkukesän luin kauhuleffaa muistuttavissa harmaissa maisemissa hikisiä raportteja Suomen kesästä. Olen nyt päässyt yli katkeruudestani Suomessa auringossa kellottelevia Hannu Hanhia kohtaan.

Vietimme sunnuntaita italialaisessa seurassa. Tuttavaperhe oli käymässä sukulaistyttöjensä kanssa. Aloimme muistelemaan (nyt kuulostaa kuin olisin hirveän vanha) omaa ajautumistamme Hollantiin. Nimenomaan ajautumista, koska en suinkaan suunnitellut muuttavani tänne pysyvästi.

Varauduimme myös jokainen ilmastoon omasta näkökulmastamme käsin. Minulle Alankomaat näyttäytyi armahduksena lumasta ja jäästä. Vähämpä tiesin silloin loputtomalta tuntuvasta sateesta, vetoisista taloista ja ytimiin tunkevasta Atlantin tuulesta. Etelästä saapuneet kuvittelivat matkaavansa pohjoisnapaa muistuttaviin olosuhteisin. Niille mamman mukaan pakkaamille villahousuille ei sitten koskaan tullut käyttöä.

Kaikki Suomesta käyneet vieraat ovat joutuneet palelemaan täällä, vaikka olen etukäteen varoitellut. Hollantilaisten vakiokommentti kotimaastani on aina, kuinka “kauhean kylmä ja pimeä” siellä on. Selitä siinä sitten hampaita kiristellen että, eihei, nyt on Suomessa kuulkaa kovat helteet. Eikä ne talvetkaan nyt niin kauheita ole ja lumi on tosi kaunista.

Jotenkin sitä ajattelee aina että, etelässä on lämmin ja pohjoisessa kylmä. Niin selvää itsestäänselvyyttä tulee harvoin epäiltyä. Vaikka oikeasti asia voi olla ihan toisinpäin kun lähemmin tutustuu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s