Kirja-arvostelu: Lapsesta kasvaa kaksikielinen

Meillä kuulee montaa eri kieltä, englantia, hollantia, suomea, arabiaa ja ranskaa. Monikielisyyteen liittyvät asiat siis ovat kiinnostavia, vaikka juuri nyt poikasen kielellinen kommunkointi on ta-ta-ta-tasolla.

Sain käsiini kustantajalta Sirje Hassisen kirjoittaman kirjan, Lapsesta kasvaa kaksikielinen. Se perustuu hänen tekemäänsä tutkimukseen kaksikielisyydestä. Innoittajina ovat olleet oma monikulttuurinen perhe ja lasten kielellisen kehityksen seuraaminen.

Hassisen kirja käsittelee kaksi- ja monikielisyyttä kielitieteellisestä näkökulmasta ja selvittää, mistä oikeastaan on kyse. Siinä on perustietoa kaksi- ja monikielisyyden tutkimuksesta. Tieteellisestä otteesta huolimatta se avautuu helposti tavalliselle lukijalle. Kuitenkaan kyseessä ei ole kasvatusopas.

Itseäni häiritsi hieman välillä vilahtava ennokko-oletus ympäristön negatiivisesta suhtautumisesta kaksi- tai monikielisyyteen. En osaa paikantaa tätä nykyaikaan. Toki aikaisemmin kaksikielisyyteen on suhtauduttu epäilevästi. Tunnen joitakin ikäisiäni henkilöitä, joille ei lapsuudessa ole puhuttu toisen vanhemman äidinkieltä. He ovat opiskelleet sitä vasta aikuisina. Syynä yksikielisyyteen on ollut aikakauden käsitys monikielisyyden haitallisuudesta. Uskon kuitenkin asenneilmaston muuttuneen.  

Monikulttuurisen ja –kielisen lapsen vanhemmalle kirja tarjoaa mielenkiintoista tietoa  muun muassa kongitiivisesta kehityksestä sekä kielen ja minäkuvan kehityksestä. Käytännöllisesti kirjoitettu teos on miellyttävä lukea. Hassinen näkee kaksi- ja monikielisyyden dynaamisena prosessina ja mahdollisuutena rikkaaseen maailmankatsomukseen. 

Tutkija Hassinen vastaa kaksikielisyyteen liittyviin kysymyksiin Salamatkustaja blogissa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s