Ulkomaalainen joutuu sopeutumaan kommunikaatioon

Vaikka en pidä itseäni erikoisen tuppisuisena tyyppinä, tunnistan itsessäni sisäänrakennettuna tietynlaisen mykkyyden.

Hollantilaiset sen sijaan ovat tunnettuja hölösuita. Tämä kulttuurinen ominaisuus on hyvin edustettuna työympäristössä. Lähes kaikilla hollantilaisten kanssa työskentelevilla ulkomaalaisilla on pitelemistä alkuasukkaiden suunsoiton kanssa. Palaverit tuppaava venymään, koska kaikilla täytyy olla jotain sanottavaa. Ei niin väliä, onko omalla sanallisella panoksella mitään rakentavaa arvoa, toistetaanko jo aikaisemmin sovittua tai löytyykö päätä ja häntää.

Niinpä huuliaan yhteen puristavan suomalaisen ja päätään aukovan hollantilaisen kulttuurinen yhteentörmäys on väistämätön.

effective-online-communication

Hollantilaisen kertakaikkinen pakko saada möläyttää edes jotain kumpuaa jostain todella syvältä kulttuurisen tajunnan kaivosta. Ihan samalla tavalla kuin suomalaisen mykkyys. Silti kumpaakin ääripäätä ajavat positiiviset motiivit ja halu antaa hyvä kuva itsestä.

Hollantilainen haluaa osallistua ja jakaa mielipiteitään vaikka väkisin. Hiljaisuus tarkoittaisi, ettei olisi kiinnostunut keskusteltavasta asiasta ja pahimmassa tapauksessa olisi pihalla kuin tuulimylly. Pomolta ei moisella käytöksellä pointseja heruisi.
Suomalainen sen sijaan välttää turhan hölöttamista. Sehän antaisi typerän kuvan ja pahimmassa tapauksessa leimautuisi bimboksi haihattelijaksi. Ei olisi ollenkaan vakavasti otettava tyyppi.

Ulkomaalainen on se, joka joustaa, ymmärtää ja sopeutuu. Joskus sanaista arkkua saa kaivella syvältä löytääkseen jotain sanottavaa ympäröiville hollantilaisille. Se kuitenkin kannattaa, jotta antaisi itsestään paikallisessa kulttuurissa hyväksytyn kuvan. Vaikka sitten samalla sotisikin omia refleksejä vastaan.

Suomessa ulkomaalaisen on opittava pitämään turhat mölyt mahassaan, ettei luultaisi hulluksi tai humalaiseksi.

Inspiraationa tähän postaukseen toimi Christopher Sloanin oivaltava kolumni Hesarissa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s