Asunnon vuokraaminen Amsterdamista

Onneksi olkoon – olet muuttamassa Amsterdamiin! Usein työnantaja auttaa asunnon etsimisessä mutta moni päätyy hankkimaan itse katon päänsä päälle. Tässä postauksessa käsittelen joitakin asunnon vuokraamiseen liittyviä perusjuttuja, joiden toivon auttavan kodin etsimisessä.

Alankomaissa on pula asunnoista ja tämä ongelma kärjistyy etenkin Amsterdamin alueella. Pääkaupungin vuokrat ovat kalliita ja markkinoilla on tarjolla jos jonkinlaista läävää. Hiiriä täynnä olevasta kenkälaatikostakin voi joutua maksamaan itsensä kipeäksi. Vuokralaisen riesana on jos jonkinlaisia sudenkuoppia, kuten epärehellisiä asunnonvälittäjiä. Asunnon hankkiminen välittäjän (hollanniksi “makelaar”) kautta kannattaa silti. Hyvä välittäjä säästää monelta ikävältä yllätykseltä, nopeuttaa prosessia ja antaa vinkkejä uudesta kotikaupungista. He myös osaavat neuvoa muissa paikalliseen byrokratiaan liittyvissä kysymyksissä. Älä luota firmoihin, jotka pyytävät rekisteröitymismaksua etukäteen. Maksa välittäjälle ainoastaan hänen palkkionsa kun vuokrasopimus on lyöty lukkoon. Hyvän välitysfirman nettisivuilla tulee olla tietoa englanniksi ja heilla on kokemusta ekspatriaateista. Sen lisäksi he pystyvät tarjoamaan sinulle varteenotettavia asuntoja, jotka vastaavat toiveitasi. Ole tarkkana ja kysele yksityiskohtaisesti kaikesta vähänkin epäselvästä.

Hollannin vuokramarkkinat ovat tiukasti säännöstellyt. Vuokrat määritellään pistesysteemin “points system” mukaan. Mitä suurempi ja hyväkuntoisempi asunto – sitä enemmän se saa pisteitä. Sen sijaan mitä vähemmän pisteitä asunnolla on, sitä tiukemmin sen vuokraamiseen on kohdistuu sääntojä. Lähtökohtana sopivalle asunnolle voi pitää 143 pistettä, silloin se on laillisesti vuokralla vapailla markkinoilla. Säännöstelyn alaiset asunnot voivat vaikuttaa houkuttelevilta, koska vuokrat ovat alhaisemmat. Vuokranantajan täytyy kuitenkin hankkia virallinen lupa, vuokralaisen vuositulojen on oltava tarpeeksi alhaiset ja hänen täytyy olla rekisteröitynyt jonotuslistalle. Jonotusaika on noin 15 vuotta. Lisäksi säännösteltyjen asuntojen vuokraamista valvotaan ja vilppi johtaa rangaistukseen. Kysy heti alkuun, onko pistesysteemi asunnonvälittäjälle tuttu ja varmista samalla että vuokraat asuntosi laillisesti.

amsterdam apartments

Kalustamaton (hollanniksi “kaal”, englanniksi “unfurnished”) on todellakin tyhjä asunto. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi katosta puuttuvia lamppuja ja keittiötä ilman jääkaappia tai liettä. Lattian päällysteetkin voivat olla tiessään. Siksi parempi vaihtoehto on vuokrata osittain kalustettu huoneisto (hollanniksi “gestoffeerd”, englanniksi “partly furnished”). Silloin voit olla varma että keittiö on varusteltu ja pyykinpesukone löytyy. Omat huonekalut ja esimerkiksi liinavaatteet sinun on tuotava itse. Toinen vaihtoehto on täysin kalustettu asunto (hollanniksi “gemeubileerd”, englanniksi “fully furnished”), jossa on pyyhkeistä ja ruokailuvälineistä lähtien kaikki. Mikäli et ole ajatellut tuoda mukanasi suurta muuttokuormaa tai tyhjentää IKEAa heti saapumisen jälkeen, on jälkimmäinen kätevin ratkaisu.

Kun tyydyttävä asunto on löytynyt, on alettava kaivamaan kuvetta. Lompakkoa laihduttavat kuukausittaisen vuokran lisäksi vesi, kaasu ja sähkö. Kustannukset riippuvat luonnollisestikin kulutuksesta ja asunnosta. Esimerkiksi neljän henkilön perheasunnossa se tekee noin 250-300 euroa kuukaudessa. Muita mahdollisia rahareikiä ovat internet- ja televisioyhteys. Vuokrasopimuksessa tulisi olla selkeä erittely, josta näet vuokran (“kale huur” tai “netto huur”), mahdolliset energiamaksut (hollanniksi “servicekosten”). Älä suostu maksamaan ylimääräisiä maksuja, kuten avaimen panttia (sleutelgeld).

Vuokrasopimuksen alussa maksetaan yhden (muualla Alankomaissa) tai kahden kuukauden (Amsterdamissa useimmiten) vuokra pantiksi (hollanniksi “borg”, englanniksi “security deposit”). Mikäli asunto ei ole kokenut pahoja kolhuja asumisesi aikana, saat pantin takaisin vuokrasuhteen lopussa. Mahdolliset korjaus- ja remontointityot maksetaan pantista. Yleensä asunnon omistaja haluaa saada sekä pantin että ensimmäisen kuukauden vuokran etukäteen ennen avaimen luovuttamista. Muutettaessa on syytä tarkastaa huoneisto lattiasta kattoon välittäjän kanssa. Kaikista isommista naarmuista ja muista vioista kannattaa napsia kuvat “check-in” raporttia varten. Raportin avulla vältyt maksamasta jo olemassa olevista kolhuista. Älä unohda pyytää kaikkien osapuolten allekirjoitus kyseiseen asiakirjaan.

Pyydä valittäjää selittämään vuokrasopimuksen sisältö tarkasti ennenkuin allekirjoitat. Voit pyytää englanninkielisen käännöksen vuokrasopimuksesta mutta vain hollanninkielinen versio on lainvoimainen. Mikäli sopimus ei miellytä, voit yrittää neuvotella. Hyvä asunnonvälittäjä auttaa tässäkin kohdassa. Tarkista myös kohdat, joissa puhutaan irtisanomisajan pituudesta ja -ajankohdasta. Mikäli epäilet joutuvasi muuttamaan jälleen työn perässä muualle, pyydä sopimukseen niinsanottu “diplomatic clause”. Viimeisenä rahareikänä toimii asunnonvälittäjän palkkio, josta yleensä ei ole neuvottelun varaa.

Kun valitset välitysfirman – pitäydy yhdessä, älä kierrä katsomassa asuntoja kymmenen eri välittäjän kanssa. Jos unelmoit asuvasi kanaalin varrella historiallisessa keskustassa, löysää kriteereitäsi – ellei pankkitilisi saldo ole vahvasti plussalla. Päätä budjettisi etukäteen ja varaa aikaa asunnon etsimiseen. Kysele työkavereiden ja muiden paikallisten tuttujen mielipiteitä.

Advertisement

7 thoughts on “Asunnon vuokraaminen Amsterdamista

  1. jani uotinen says:

    Moikka 🙂 osaatko sanoa mistä voisin löytää hotelleja Amsterdamista missä on kuukausivuokra? 🙂 sit sen avulla pääsis Amsterdamiin ettimään kunnon asuntoa.

    • KatiAbiKhaled says:

      No moikka Jani! Hyva kysymys, aiheesta onkin postaus valmisteilla.
      En tieda, mika on elamantilanteesi: opiskelija, young professional, tyonhakija vai jotain muuta. En myoskaan tieda millainen budjetti sinulla on. Jos voit tarkentaa naita specseja, niin voin antaa tarkempia vinkkeja?
      Amsterdamhan on taynna hotelleja ja hostelleja jokaiseen makuun. Hotellissa ei kukaan viivy kuukautta, tulee liian kalliiksi. Mikali etsit hostellia, jossa on kk vuokra, on parasta ottaa yhteytta suoraan hostelliin ja kysya hintaa ja varausmahdollisuuksia. Stay Okay on ainakin tosi hyva. Shelter Jordan ja City ovat hyvia (uskonnollisen yhteison yllapitamia tosin) ja ainakin naissa voit tyota vastaan asua kuukauden.
      Joka tapauksessa valitse rauhallinen ja siisti hostelli. Kuukausi on pitka aika viettaa hostellissa joka on coffeeshopin / smartshopin ylakerrassa 😉
      Jos etsit mieluummin huonetta (jakaisit siis asunnon muutaman muun kanssa) Kamernet https://kamernet.nl/ on yksi parhaista sivustoista etsia. Siella on paljon vaihtoehtoja ja voit maaritella valintakriteerisi. Varo kuitenkin asuntoja / huoneet, joihin et voi kirjautua (kun muutat Alankomaihin, sinun tulee kirjautua kuntaa asukkaaksi). Nama asunnot / huoneet ovat yleensa laittomasti vuokralla.

  2. Jani says:

    Moikka, sori ku kestäny vastata, en ole saannut mitään ilmoitusta 😛 mut joo siis oon valmistumassa varastonhoitajaks ja oon suunnitellu et hakis Amsterdamiin/Hollantiin kouluun tai sit ihan vaan varastohommia etsiessä, luulen et joudun ekaks elää Kelan avulla jos pääsen muuttamaan koulun perässä tai kunnes löydän töitä. En usko että saan ketään täältä Suomesta mukaan joka muuttais kimpassa nii uskon että yksin olisin menossa. Oon koittanu ettiä Suomalaisia Amsterdamista joilla olisi oma asunto tai tarvetta kämppikselle, mutta ei ole natsannut. Ei oikee Suomi nappaa enää nii ois mahtavaa mahdollisimman nopeasti päästä muuttamaan. Oon miettiny et onkohan helpompaa päästä muuttaa jos löytyis joku nainen sieltä päin ja sit kattois miten hommat toimis 😀

    • KatiAbiKhaled says:

      Jos olet jo jossain koulussa kirjoilla niin kysy onko heilla vaihto ohjelmaa jonka kautta voisit paasta ulkomaille opiskelmaan. / taslla on psljon kasvihuoneita eli hollanti on euroopan suurimpia kukkien ja vihannesten vientimaita – kasvihuoneille kannattaa hakea toihin jos varasto hommia haluat. Englannilla suunnilleen parjaa mutta jos osaat ruotsia tai saksaa niin niista on apua hollannin opettelussa.

  3. Jani says:

    Edupolilla olin ja nyt oon Työkkärin jossai jutussa 🙂 Ei hitsi, pakko katella vähä noit kasvihuone paikkoja et jos joku ettii työntekijää 🙂 Ruotsii ymmärrän mut vaikeemmin puhun sitä 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s