Löysin rantein

Leikkikenttä loppukesän iltapäivällä. Vajaa kolmivuotias tyttö pörrää kuin heikkopäinen apina ympäri puistoa ja päätyy muksahtamaan naamalleen potkupyörällä nukke toisessa ja pallo toisessa kädessä. Itkuhan siinä tulee. Tapaus saa isän heilauttamaan jalkateräänsä sentin vasemmalle mutta pylly pysyy penkkiin liimattuna. “Hmm…niin Veronica, noin siinä sitten käy kun ei varo… Nousepas reippaasti”.

Seuraan näytelmää oman poikaseni saapastellessa metrin päässä. Täällä leikkipuistossa on kahdenlaisia vanhempia. Toiset hengaavat lastensa lähistöllä ja toiset huuto-, mutta ei välttämättä, näköetäisyydellä. Yllättäen ensimmäiset ovat ulkomaalaisia ja jälkimmäiset paikallisia. Hollantilaisilla on tyypillisesti varsin laissez faire – tyylinen suhtautuminen lastenkasvatukseen. Paikalliset tenavat vaikuttavatkin aika karaistuneilta.

066

Suosikkini leikkikenttien joukossa.

 

Välillä huolettomuus saa minut niin sanotusti näkemään punaista. Tuhatta ja sataa punaisia päin pyoräilevän äidin kantoliinassa, ilman pipoa purevassa merituulessa hytkyvä pikkuvauva muljauttaa sydämeni joka kerta kurkkuun. Poikasen ollessa pienempi päädyimme pari kertaa päivystykseen korvatulehduksen takia. Siellä oli kiireinen yö. Hoitaja tuskaili liian monen vanhemman tuovan lapset lääkäriin vasta, kun tauti on päässyt jo pitkälle. Annetaan paracetamolia ja odotetaan… kunnes ei enää voi odottaa yhtään.

Näen pikku Veronican paahtavan tomerasti leikkikentällä useamman kerran viikossa, ollaan kummatkin kanta-asiakkaita. Hän on iloinen ja itsevarma tyttö, joka ei olemassaoloaan paljon anteeksi pyytele. Sellaisia paikalliset tenavat useimmiten ovatkin. He näkyvät ja KUULUVAT. He myös etuilevat, tönivät ja laukovat mielipiteitä. Ärsyttäviä kakaroita, voisi joku sanoa. Onnellisen oloisia he silti ovat.

Muun muassa Unicef ja WHO ovat rankanneet hollantilaiset lapset maailman onnellisimmiksi. Vaikka suhtaudun tilastoihin ja tutkimuksiin kriittisesti, on niissa jotain perää. Vanhempien rento asenne on varmaakin yksi syy siihen. Enpä ole koskaan tavannut hollantilaista äitiä, joka toisi mieleen termit “helicopter parenting” tai “tigermom”.

Olisi mielenkiintoista kuulla, millaisia lastenkasvatuskulttuureja muissa maissa on.

Advertisements

5 thoughts on “Löysin rantein

 1. brightoneagle says:

  Tuo ilman pipoa talvipakkasilla tai syyspuhurissa on tyypillistä myös englantilaisten lasten kohdalla. Suomalaisena katson kauhulla kun lapset leikkii pitkäänkin puistossa, omasta mielestäni, aivan alipuettuina. Ilmankos englantilaiset aikuiset eivät tunne kylmää samoin kun suomalaiset, kun ovat pienestä asti karaistuneet 🙂

   • brightoneagle says:

    Kiva että tykkäät kirjoitteluistani 🙂

    Vaikka en teilläpäin asukaan, tai edes suunnittele sinne muuttamista, niin tykkään kovasti blogistasi. Taisin käydä kaikki postituksesi kerralla läpi 😀

    Hyvät viikon alut!

   • KatiAbiKhaled says:

    Tuli mieleen (nain syysmyrskyjen alettua), miten Japanilaiset pukevat lapsensa. Panostetaanko ulkonakoon ja hienoihin hepeneisiin vai kaytannolliseen ja lampimaan… On hauskaa huomata, miten eri maissa taan suhtaudutaan. Suomalaiset ovat hirvean kaytannollisia, Reiman kurahaalarit paalla mennaan ihan joka paikkaan. Ja ainakin viimeisella lomalla Suomessa totesin etta retrovarit ja -kuviot ovat edelleen suosiossa. Ranskassa taas nakyvat panostavat ulkonakoon, samoin kuin Lahi-idassa (mieheni on Libanonista).

 2. brightoneagle says:

  Täytyy sanoa että en vielä tiedä miten japanilaiset pukevat lapsensa kylmillä keleillä, koska meillä on täällä vielä kesä, ainakin suomalaisen mittapuun mukaan (tänään 24 astetta ja aurinkoa pilvettömältä taivaalta). Laitan viestiä uudestaan parin kuukauden päästä kun täällä alkaa talvi. 🙂 Hyvää syksyn jatkoa sinne myrskyiseen Eurooppaan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s