Mummovoimalla työelämään

Isovanhempien sosiaalinen rooli on kasvanut Alankomaissa viimeisten vuosien aikana. Suurimmat syyt tähän ovat taloudelliset. Päiväkotimaksut kallistuivat rajusti vuonna 2013 ja nousu jatkuu edelleen. Toinen syy on tietysti Eurooppa koetteleva yleinen talouskriisi. Tutkimusten mukaan vuonna 2012 isovanhemmista 58 prosenttia hoiti lapsenlapsiaan yhtenä tai kahtena päivänä viikossa ja kuluvana vuonna luku on noussut jo 72 prosenttiin.

Yli puolet isovanhemmista vahtii lapsenlapsiaan, jotta kummatkin vanhemmat voisivat olla mukana työelämässä. Useimmissa hollantilaisperheissä mummojen apu mahdollistaa molempien vanhempien työssäkäymisen. Ilman sitä monissa perheissä toisen pitäisi työskennellä osa-aikaisesti, jotta päiväkotimaksut voitaisiin kattaa. Osa vanhemmista joutuisi jättäytymään jopa kokonaan pois töistä.

old people

Suurin osa isovanhemmista vahtii lapsia mielellään ja osallistuu siten perheen arkeen. Sosiaalisesti katsottuna seurakset ovat erittäin positiivisia. Mummo ja pappa ovat mukana lasten elämässä ja pysyvät vetreinä. Vanhusten yksinäisyys vähenee ja lapset oppivat tuntemaan juurensa.

Mitä jos isovanhempien tarjoamaa turvaverkkoa ei olekaan? Työnantajat tuntuvat olettavan palkollistensa pystyvän vetäisemään ilmaista lastenhoitoapua takataskusta aina tarpeen vaatiessa. Kuluneen vuoden aikana olen käynyt useassa työhaastattelussa, joissa aihe on tullut ilmi. Keskustelu on mennyt jotakuinkin näin:
-Hmm, sinulla on siis lapsi?
-Joo niin on.
-Miten päivähoito on järjestetty?
-No meillä on päiväkoti jo katsottuna.
-Ahaa, joo. No asuvatko isovanhemmat lähistöllä?
-Eivät asu Alankomaissa.
-No entä jos lapsi on sairaana, miten sitten?
-Joko minä tai mun mies hoitaa lasta.
-Luuletko että sitä tulee tapahtumaan useinkin?
-Vaikea sanoa. Pienet lapset nyt sairastelevat välillä.
-Just joo… no se voi olla ongelma.

Niinpä, se on ongelma.

3 thoughts on “Mummovoimalla työelämään

  1. Petra says:

    Juu, se on ongelma taalla Turkissakin. Suuri osa isovanhemmista on taallakin valjastettu samaiseen hommaan koska on pakko. Mies vaihtoi työpaikkaa ja tyttö aloitti puolipaivatarhan, itse etsin duunia. Mun olisi tarkoitus etsia paivatöita jotta mies voisi tehda iltaduuneja ja nain ekana vuonna jaettaisiin hoitovetovastuu kun/jos neiti sairastuu. Taalla aika harvassa työpaikassa ymmarretaan jatkuvia poissaoloja sairastapausten vuoksi, uusia tulijoita on jonoksi joilla ei ole sairastavia 3 vuotiaita. Rankkaa menoa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s