Parasta mahdollista

Tässä kuussa kodin selatuin kirja on ollut kunnan julkaisema paksuhko lämiskä, jossa esitellään kaikki alueen peruskoulut. Viime viikkojen aikana olen täyttänyt käsin kaavakkeita, joissa kysytään muun muassa seuraavia asioita. Onko sinulla pakolaisausta? Mikä on perheenne uskonto? Onko lapsenne kastettu? Kuulutteko lahkoon? Onko lapsesi avohoidossa? Oletko yksinhuoltaja? Vanhempien koulutustaso? Vanhempien ammatti? Onko lapsi suorittanut uimadiplomin?

Olemme valitsemassa parivuotiaalle poikaselle sopivaa peruskoulua. Itseasiassa olemme pahasti myöhässä, sillä melkein kaikki parhaat koulut ovat täynnä lukuvuodelle 2016. Se tarkoittaa siis sitä että, meillä on vajaa pari vuotta aikaa löytää opinahjo. Vaikka rekisteröimme poikasen haluamaamme kouluun jo puolitoistavuotiaana, emme tulleet valituiksi, vaan jouduimme jonotuslistalle. Kyseisessä koulussa opetuskieliä on kaksi, englanti ja hollanti. Lisäksi se on vain muutaman sadan metrin päässä kotoa ja korkea prosentti koulun käyneistä oppilaista jatkaa yliopistoon. Täydellinen siis. Nyt on kuitenkin niin että, vaihtoehto on löydyttävä.

menossa kouluun

Pikku nallikat koulutiella

 

Hollantilaisten koulujen lisäksi Haagissa olisi valittavana lukuisia kansainvälisiä kouluja, kuten Eurooppa-koulu tai amerikkalainen-, ranskalainen- ja englantilainen koulu. Näissä lukukausimaksut ovat sen verran tyyriit että, ne rajataan pois heti kättelyssä. Koska emme ole enää kymmenen täällä asutun vuoden jälkeen ekspatriaatteja, on työnantajalta turha odottaa vastaantuloa. Lisäksi poikanen on Alankomaiden kansalainen ja haluamme hänen oppivan hollantia.

Paikallisten koulujen välillä on eroja. Tärkein valintaperuste koululle ovat siis edellä mainittu prosenttiluku, joka indikoi yliopistoon jatkavien oppilaiden määrää. Sen lisäksi että, oppilaitos näyttää paperilla hyvältä ja sen sijainti on logistisesti mahdollinen, kouluissa käydään paikanpäällä tutustumassa. Haluaisin koulussa olevan turvallinen ja kannustava ilmapiiri. Oma fiilis koulusta ja sen henkilökunnasta on tärkeä tekijä.

Suomalaisen peruskoulun kasvattina kävin hetkellisesti sisäistä painia pienten lasten koulutuksen eriarvoisuudesta. Koulun valitsemisen voisi toki ottaa rennomminkin. Moni hollantilainen ja täällä asuva suomalainenkin valitsee sen lähimmän kelvollisen koulun. Peruskoulujen eriarvoisuus ei ole Alankomaissa ihan yhtä hurjaa esimerkiksi Englannissa sen arvelisin olevan.  Asiasta voi siis olla eri mieltä, mutta ei ole ihan sama, millaiseen kouluun lapsensa laittaa. Hollantilaisessa koulujen välillä on kuitenkin isoja eroja. Suurempia kuin Suomalaisten koulujen välillä. Loppupeleissä sitä haluaa parasta jälkikasvulleen. Hyvää opetuksen tasoa, käytöstapoja ja kannustusta poikaselle. Ympäristöstä riippuu, miten paras mahdollinen määritellään.

2 thoughts on “Parasta mahdollista

  1. brightoneagle says:

    Lasten koulun valitseminen, sinne hakeminen ja kaikki siihen liittyvä on mielestäni yksi vanhemmuuden stressaavimpia asioita. Me odottelemme parhaillamme tietoa siitä pääseekö tyttäremme siihen kouluun johon haluaisimme hänen pääsevän, vai johonkin sen viereisiin paljon haluamaamme koulua huonommin pärjääviin kouluihin. Yksityiseen (maksulliseen) kouluun hakeminenkin on välillä välähtänyt mielessä.

    • KatiAbiKhaled says:

      Toivottavasti teita lykastaa ja saatte tyton suosikkikouluun. Me ollaan talla hetkella jkonotuslistalla muutamaan mutta varmaa paikkaa ei ole viela irronnut mistaan koulusta. Onneksi on “viela” pari vuotta aikaa…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s