Ottaisitko Au Pairin kotiisi?

Suomi-ikävään auttaa suomalainen telkkari. YLE Areenaa tulee koluttua jonkin verran, vaikka hyvät ulkomailla näkyvät ohjelmat ovat harvassa. Löysinpäs sitten helmen rajatuista valikoimista, nimittäin Au Pairit Los Angelesissa. Olin jo katsonut sarjan aikaisemman osan Au Pairit Lontoossa viime vuonna. Tämän uuden hotkaisin kahdella maratoonipuraisulla.

On selvää että, kyseessä on ohjelma, jonka tarkoituksena on nimenomaan viihdyttää. Tyypillisesti en voinut olla katsomatta sitä ulkosuomalaisena perheenäitinä maahanmuuton ammattilaisen näkokulmasta. Toisinsanoen siis etusormea heristellen ja monttu auki kauhistellen. Kuten edeltäjänsä, tämäkin tuontatokausi jätti jälkeensä jokseenkin ristiriitaisen olon. Vielä pari viikkoa sarjan katsomisen jälkeen huomasin pyöritteleväni päätäni.

Au pairit

Tyypilliset Au Pairit poseeraavat Losissa

 

Miksi nuori, joka ei ole kiinnostunut lastenhoidosta lainkaan, lähtee Au Pairiksi? Tai tiedänhän minä vastauksen, ainakin luulen tietäväni. Au pair pesti tarjoaa mahdollisuuden päästä ulkomaille hetkeksi. Innostuksen huumassa unohtuu ehkä se että, isäntaperhe odottaa Au Pairin kantavan vastuuta lapsista ja kodista. Toisaalta jäin myös ihmettelemään isäntaperheiden asennetta. Miksi vanhemmat jättävät taaperoikaiset pienokaiset epävarman tytön hoitoon ja lähtevät itse matkalle? Aika hurja päätös.

Ohjelma siis tavoitti minussa otollisen maaperän ja onnistui kohahduttamaan. Varmastikaan tämä kuva au paireista tai isäntäperheistä ei täysin vastaa todellisuutta.

Uskoisin että, au pair perheessä voi parhaimmillaan olla kiva kokemus kaikille. Ulkosuomalaisilla perheille au pair voi paikata olematonta turvaverkkoa ja mahdollistaa lasten päällekkäiset harrastusmenot, tai vanhempien epäsäännölliset työtunnit. Apu ei olisi pahitteeksi, etenkin jos mies on jatkuvasti työmatkalla. Toisaalta perheellä on myös iso vastuu nuoresta apulaisesta, joka on mahdollisesti ensimmäistä kertaa yksin ulkomailla.

Kuulisin mielelläni ulkosuomalaisten perheiden Au Pair kokemuksia.

Advertisements

5 thoughts on “Ottaisitko Au Pairin kotiisi?

 1. Sunna says:

  Itse au pairina tällä hetkellä työskentelevänä olen huomannut, että au paireja on todella erilaisia. Osa on sellaisia avuttomia ja epäkypsiä tyttöjä, jotka lähtevät vain johonkin päästäkseen pois kotoa, mutta suurin osa meistä kyllä suhtautuu työhön huomattavasti ohjelman antamaa kuvaa asiallisemmin. Minusta on kivaa olla tälle perheelle hyvä au pair, koska olen asunut omillaan 2 vuotta ja osaan pyörittää huushollia hyvin, koska aiempi tyttö ei osannut edes keittää spagettia ilman tarkkoja ohjeita… 😀 Ei tämä varmaan kaikille perheille/nuorille sovi, mutta minä ja perheeni ollaan kyllä todella hyvä tiimi! Tuuri kävi!

 2. brightoneagle says:

  Meillä on ollut tähän mennessä 6 au pairia; kaikki Suomesta, koska halumme au pairin avulla tukea lastemme kaksi-kielistä kehitystä. Mutta aika säkälle menee, millainen au pair löytyy, ehkä siksi että teemme haastattelumme pääsääntöisesti Skypen välityksellä. Aika useasti on selvinnyt jälkikäteen että au pair ei ole esim. ollut täysin rehellinen vastatessaan kysymyksiimme, joka vaikeuttaa tilannetta siinä vaiheessa kun au pair on jo tullut meille.

  Meidän ihanne au pair on tunnollinen ja hyvin lasten kanssa toimeen tuleva, mutta koska au pair asuu meillä min 6kk ajan, on meille tärkeää myös se, että minä ja miehemme olemme au pairin kanssa samalla aaltopituudella ja tulemme hänen kanssa hyvin toimeen henkilökohtaisella tasolla.

  Kaksi au pairiamme olivat aika vastuuntunnottomia tyyppejä, jotka olivat tulleet ulkomaille lähinnä bilettämään, lastenhoito oli välttämätön paha ulkomaille pääsyyn. Yhden näistä au pairestamme lähetimme kesken au pair kauden takaisin Suomeen. Homma vaan ei toiminut yhtään. Yhden au pairimme kanssa emme kokeneet tulevamme kovin hyvin henkilökohtaisesti toimeen vaikka lasten hoidon suhteen au pair olikin kohtuullinen. Kolme au pairiamme ovat olleet meille todella hyviä: vastuuntunnollisia, hyvin lasten kanssa toimeentulevia, oma-aloitteisia, ja minun ja mieheni kanssa samalla aaltopituudella olevia.
  Meillä hyvän au pairin onnistumisprosentti on siis 50% luokkaa.

  Sen olen kokemuksistamme oppinut että
  (a) haastatteluun ja referenssien tarkistamiseen kannattaa panostaa aikaa.
  (b) hieman vanhemmat au pairit (23-24v) usein osoittautuvat paremmiksi kuin nuoremmat (18-19 vuotiaat), ehkä siksi että he ovat jo asuneet omassa kodissa itsenäisesti, ja heillä on usein ollut palkkatöitä Suomessa, ja heidän käsityksensä vastuuntunnosta on mielestäni usein nuorempia au paireja parempia.

  • KatiAbiKhaled says:

   Moikka ja kiitos taas kommentista. Kuulostaa realistiselta tuo, mita kirjoitat. Sunnilleen tuota rataa menevat omatkin ajatukset. itsellani ei ole talla hetkella tilaa / tarvetta au pairille, mutta ehka tulevaisuudessa tilanne muuttuu. Nain voisi olla, jos muuttaisimme maata ja tulisi viela toinenkin lapsi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s