Kaupunki meren rannalla

Tälläistä tämä pätkätyöläisen arki on. Yksi loppuu ja toinen alkaa mutta elämä on epävarmaa. Pätkien välissä olen viikon kotona. Koska päiväkoti on maksettu kuukaudeksi eteenpäin, vien poikasen aamuisin sinne. Kävelemme lastevaunujen kanssa heräävän keskustan ja puistoteiden läpi ilman kiirettä. Miten ihanaa.

074

Sitten minulle koittaa harvinainen vapaus, josta en oikein osaa edes nauttia ilman jonkinasteista syyllisyyttä. Voin tehdä koko päivän mitä haluan, tämän viikon ajan. Yritän ottaa tästä tilaisuudesta kaiken irti. Kelit ovat mitä parhammat, kirpakka aurinkoinen syyssää. Kotikaupunkini Haag näyttää parhaita puoliaan. Tänään kävelin pitkän lenkin ja toteutin yhden salaisen paheeni, kävin solariumissa.

Tälläisina hetkinä on aikaa katsella ympärilleen ja olla kiitollinen. Tykkään kotikaupungistani todella paljon. Aina kun olen ollut pitkään poissa hämmästyn Haagin kauneutta. Toisinaan kyllästyn ja vaadin ympäristöön enemmän särmää ja seikkailua. Haluan kresibailata suurkaupungeissa tai kuumilla hiekkarannoilla. Elämä on nyt kuitenkin suurimmaksi osaksi arkea ja siihen Haag on täydellinen.

049

Rauhanpalatsi, epatyypillisesti ilman bussilastillista japanilaisia turisteja.

Voisi sanoa etta tämä on tyylikäs kaupunki. Siitä on tietysti kiitos suurlähetystöille, joista useimmat ovat täällä, eivätkä Amsterdamissa. Vaikka Haag, kuten kaikki muutkin maan kaupungit, jää Amsterdamin varjoon turistikohteena, on se silti Alankomaiden hallinnollinen pääkaupunki. Se pysyy maailmankartalla kansainvälisen tuomioistuimen, Rauhanpalatsin  ja monien YK:n organisaatioiden ansiosta.

Haag on hyvin leimallisesti merenrantakaupunki, joten Atlantin läheisyys tuntuu purevana merituulena. Scheveningen kaupunginosa on kuitenkin ihana ympari vuoden. Sieltä loytyy Alamkomaiden kuuluisin hiekkaranta, myos satama ja paljon paljon ravintoloita. Tämänhetkinen suosikkini satamassa on kalaravintola Catch by Simonis.  Kesällä hiekkarannalle nousee ravintoloiden rivistö, joista monet ovat auki yöhön asti. Sceheveningenissä voi harrastaa leijalautailua ja perinteistä surffausta tai SUPpausta. Talvella Scheveningen hiljenee mutta tykkään silti käydä ihastelemassa aaltoja, kävelemässä hiekkadyyneilla ja juomassa kupin kaakaota. Merenrannalla kasvaneena minun on vaikea kuvitella asuvani sisämaassa.

069

Ranskanperunat tulisi syödä maapähkinäkastikkeen, majoneesin ja raa’an sipulin kanssa.

Kaupungissa on eri tyyppisia aluieita, joilla on jokaisella oma luonne. Zeehelderkwatierissa on kotoisa tunnelma. Prins Hendrikstraatin ja Piet Heinstraatin liepeille on keskittynyt kahviloita ja lounasravintoloita. Keskustassa Oude Molenstraatin baarit ovat niin pieniä että ihmiset tukkivat kapean kadun kaljatuopit käsissään. Toisaalta kaduilla on hiirenhiljaista iltaisin viikolla. Viikonloppuna poikanen juoksee Het Plein aukiolla ja vanhemmat voivat juoda belgialaista olutta vieressä terassilla. Rabbijn Marsepleinista “Chinatownissa” on tullut trendikkäiden aasialaisten ravintoloiden keskittymä. Vietnamilainen ravintola on Little V:ssa on viihtyisä sisustus ja hyvä ruoka.

Huomenna taas uusi arvokas päivä, ei tuhlattavaksi, vaan hyvin käytettäväksi. Ei ole kiire pois Haagista.

Advertisements

6 thoughts on “Kaupunki meren rannalla

  1. Sannan kupla says:

    Tuo sisämaassa asuminen olikin muuten jotenkin outoa kun asuimme Kentuckyssa. Merta oli oikein ikävä ja sen todella vasta sisäisti sitten kun pääsi meren rannalle. Ah ihanuutta! Tosi kiva teema sun blogissa, niin kauniin rauhallinen. Tykkään!

  2. Minna says:

    Kävin Haagissa viimevuotisella Hollannin matkalla ja tykästyin kovasti, vaikken siitä enää paljon muistakaan! Täytyy tutkia ensi kerralla enemmän. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s