Suomalaiset hakevat ulkomailta kokemuksia

Moni suomalainen haikailee ulkomaille asumaan ainakin väliaikaisesti. Syitä muuttohaluihin on yhtä monia kuin lähtijöitäkin. Joku haluaa hypätä “oravanpyörästä” pois tai toinen ei jaksa pohjolan pitkiä talvia. Syynä muuttoon voi myös olla rakastuminen ulkomaalaiseen tai kiinnostava pesti firman ulkomaisesta toimistosta. Periaatteessa ulkomaille muutto on täysin mahdollista, missä elämänvaiheessa tahansa.

Suomesta on muuttanut viime vuosina enemmän kansalaisia ulkomaille kuin aikaisemmin. Tällä hetkellä Suomen muuttotappio taitaa olla negatiivisen puolella. Se tarkoittaa sitä, että lähtijöitä on enemmän kuin palaajia. Tilastokeskuksen mukaan Suomesta ulkomaille muutti vuoden 2014 aikana 15 490 henkilöä. Määrä on 1 590 edellisvuotta suurempi.

120

Tyypillisesti muuttajat hyvin kouluttautuneita 25–35-vuotiaita. Moni kuitenkin aikoo palata takaisin. Samat suomalaiset voivat muuttaa ulkomaille ja takaisin tai johonkin muuhun maahan montakin kertaa elämänsä aikana. Yli puolet heistä muuttaa johonkin toiseen Euroopan maahan. Nuorten aikuisten lisäksi toinen suuri lähtijäryhmä ovat eläkeläiset. Myös he asuvat ulkomailla vain pätkissä, esimerkiksi osan vuodesta. Pysyvästi ulkomaille asetutaan yleisesti parisuhteen takia. Viimeksi suomalaiset muuttivat pysyvästi ulkomaille paremman elitason perässä 1960- ja 1970-luvuilla.

Suomalaiset hakevat kokemuksia. Sellaisiksi voidaan laskea vaikka mielenkiintoinen työkokemus ja ihan vaan toisessa kulttuurissa eläminen. Se voidaan nähdä mahdollisuutena haastaa itsensä ja oppia uutta. Työtehtävien sisältö voidaan kokea kiinnostavimmiksi ulkomailla ja ne voivat tarjota mahdollisuuden esimiestehtäviin. Korkeasti koulutettujen tämänhetkinen nihkeä työllisyystilanne voi lisätä kiinnostusta ulkomaille muuttoon. Toisaalta kilpailu hyvistä duuneista muissa Euroopan maissa kovaa muiden eri kansallisuuksien kanssa. Paitsi Suomi, myös muut maat ovat kärsineet työttömyydestä ja talouden ongelmista.

Kansainvälinen organisaatio Internations teki kyselyn 14,000 ulkomaille muuttaneelle noin 200 maassa asuvalle henkilölle ja pakersi sen pohjalta tässä linkissä näkyvän taulukon. Kyselyyn osallistui useita eri kansallisuuksia. Tunnistatko itsesi stereotypioista?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s