Työnhaku Alankomaissa

Sain vasta kuulla, että tämänhetkinen työsopimukseni jatkuu kevääseen saakka. Olen töissä omalla alalla pienessä firmassa kivenheiton päässä kotoa. Näillä aloitetaan sitten tämä vuosi ja hyvä näin. Koska jään äitiyslomalle alkukesästä, on tämä järjestely ihan sopiva minulle.

Työmarkkinat ovat hiljalleen nostamassa päätään Alankomaissa ja tämä vaikuttaa myös kansainvälisen henkilöstön työllistymiseen positiivisesti. Yritykset ovat kuulemma alkaneet jälleen laajentaa toimintaansa kansainvälisille markkinoille ja onkin odotettavissa, että trendi jatkuu.

Kymmenen vuoden Alankomaissa asutun taipaleen aikana olen tutustunut eri tapoihin olla palkkatyössä. Olen ollut henkilöstövuokrauksen kautta kivoissa duuneissa mutta myös suoraan palkattuna kansainvälisissä organisaatioissa. Vuosien aikana sain paljon työkokemusta, kontakteja ja löysin oman alani. Alankomaat on täynnä eri alojen kansainvalisiä firmoja, joten työmahdollisuuksia on todella paljon.

Henkilöstövuokrauksen kautta saatu työ tapahtuu kansainvälisessä organisaatiossa. Hollannin kielen taito ei ole lainkaan välttämätöntä.Työkieli on silloin aina englanti, joten on tärkeää että kielitaito on hallussa. Muista kielistä, kuten Saksasta tai Ranskasta on myös ehdottomasti etua. Paikkoja, joissa suomen kielta tarvitaan, on harvoin avoinna.

Lukuisat paikalliset henkilöstönvuokraustoimistot, niin sanotut “temp agencies”, ovat erikoistuneet kansainvälisiin työnhakijoihin. Ne ovat vasta Alankomaihin muuttaneelle suomalaiselle helpoin tie työpaikkaan. Tyypillinen ”temppi” on korkeasti kouluttautunut noin 20-30 vuotias lapseton mies tai nainen. Useimmat ovat vasta maahan muuttaneita työnhakijoita esimerkiksi toisista Euroopan maista. Heillä ei ole etukäteen hankittua työtä Alankomaissa, eivätkä he ole jonkin kansainvälisen yrityksen lähettämiä ekspatriaatteja.

Tyypillisesti työsopimus ”temppinä” on kolmesta kuukaudesta maksimissaan vuoteen. Näin työntekijä saa paljon kaivattua työkokemusta ja kontakteja, jotka ovat välttämättömiä jatkossa. Tyypillisesti työntekijä kiertää useita kansainvälisiä firmoja pätkätöitä tehden ja palkka tulee henkilöstövuokrausfirmasta. Samalla voi tietysti hakea työpaikkaa suoraan jostain kansainvälisestä organisaatiosta. Yleensä työntekijä haluaa kuitenkin jossain vaiheessa pois henkilöstövuokrauksen kierteestä kohti vakaampaa leipäpuuta. Vakituisen työsuhteen saaminen on kuitenkin käymässä harvinaiseksi, eikä se lohkea yleensä ihan heti.

Alankomaissa tuli 1 heinäkuuta 2015 voimaan lakimuutos, jonka mukaan työntekijää ei voi palkata pätkätyosopimuksilla kauempaa kuin kaksi vuotta. Työnantaja saa tarjota työntekijälle kolme pätkätyösopimusta korkeintaan kahden vuoden aikana. Mikäli neljäs perättäinen työsopimus tarjotaan, on sen oltava laatuaan vakituinen. Vastaavasti, mikäli työntekijä on pätkätyössä pidempään kuin kaksi vuotta, tulee hänen tehtävänsä vakinaistaa. Toisaalta lakimuutos estää työnantajaa pitkittämästä pätkätoitä. Huono puoli on se, ettei moni työnantaja halua antaa vakituista työsopimusta työntekijälle riippumatta taidoistasi ja panoksestasi. Se nimittäin lisäisi työnantajan velvollisuuksia. Mieluummin palkataan uusi työjuhta.

recruiter lol

Muista olla aina kohtelias, vaikka tarjottu duuni ei kiinnostaisi.

Henkilöstönvuokraustoimistojen kanssa avainasemassa on tiivis, lähes agressiivinen, yhteydenpito. Työnhakijoita on tuhansia, joten rekrytoijat eivät välttämättä kiinnitä huomiota hakemukseesi tai persoonaasi. Kohtelu voi alkuun olla jäätävää. Mikäli lähetät hakemuksen mielenkiintoiseen työpaikkailmoitukseen, soita heti seuraavana päivänä perään. Kysy, onko hakemuksesi tullut perille ja minkälaisella aikataululla hakuprosessin odotetaan etenevän. Hakuprosessin alussa on tärkeää päästä sisäänottohaastatteluun, jotta henkilöstönvuokraustoimisto voi tehdä sinusta kandidaattiprofiilin. Se ei vielä takaa työpaikkaa mutta voit tavata rekrytoijat kasvotusten ja tivata heiltä vinkkejä työn hakemisesta.

Jokaisessa maassa on omat tapansa kirjoittaa toimiva Curriculum Vitae. Kaikki henkilöstöpalvelufirmat tarjoavat vinkkejä ansioluettelon ja saatekirjeen kirjoittamiseen. Niitä kannattaa aktiivisesti kysyä, jotta pärjäisi kilpailussa muiden kanssa. Curriculum Vitae tulisi olla oikeinkirjoitukseltaan moitteeton, pienetkin kirjoitusvirheet tai omituiset ilmaukset saattavat ansioluettelosi hylättyjen kasaan. Liitä mukaan kuva itsestäsi. Mainitse myös syntymäpäiväsi, sukupuolesi ja kansallisuutesi. On tärkeää mainita, että sinulla on EU-kansalaisena lupa työskennella Alankomaissa. Töitä, joissa suomen kielestä olisi hyötyä, on tarjolla harvoin. Yleensä ottaen suomalaisuutta ei voi sen paremmin pitää etuna tai haittana työnhaussa. Monen tiedot Suomesta ovat ovat sen verran hataralla pohjalla, ettei heille ole päässyt muodostumaan stereotypioita suomalaisista työntekijöinä.

Rekrytoijat käyvät läpi kymmeniä ansioluetteloita ja saatekirjeitä päivässä, joten niiden tulisi olla lukijaystävällisiä. Panosta yksinkertaiseen, lyhyeen ja selkeään rakenteeseen. Kehu itseasi ja taitojasi estoitta, käytä isoja adjektiiveja. Ole silti totuudenmukainen. Yritä tuoda tärkeimmät asiat esiin mahdollisimman lyhyesti. Mainitse CV:ssä vain kova osaaminen. Älä turhaan kerro harrastuksistasi tai perheestäsi. Ketään ei kiinnosta, miten olet ajautunut Alankomaihin. CV:stä ja saatekirjeestä  voi tehdä perusversiot ja muokata niitä aina juuri siihen rooliin sopivaksi, jota haet. Poimi työtehtävänkuvauksesta tärkeimmät asiat ja sisällytä ne saatekirjeesesi.

Järjestelmällisyys auttaa. Laadi seurantalista hakemuksistasi ja pidä säännöllisesti yhteyttä rekrytoijaan. Mieti, minkälaiseen firmaan haluat toihin ja yritä keskittää hakemuksesi. Kysy itseltäsi, kuinka pitkälle olet valmis matkustamaan päivittäin. Alankomaat on pieni maa mutta välimatkat voivat silti viedä aikaa. Esimerkiksi Haagista Amsterdamiin voit pahimpana ruuhkaaikana olla matkalla lähes 2 tuntia. Vaikka julkisen liikenteen verkosto on hyvä, junat myöhästelevaät usein.

office

Ihana Michael

Valmistaudu työhaastatteluun huolella. Kysymyksiä ja vastauksia kannattaa treenata vaikka kaverin kanssa. Kysy aina henkilöstövuokrausfirmasta, mihin sinun tulisi kiinnittää huomiota haastattelun aikana. Osoita haastattelussa, että olet tosi kiinnostunut organisaatiosta ja sen toiminnasta. Mieti muutama syy, jotka tekevät siitä houkuttelevan työnantajan. Kerro vahvuuksistasi ja mainitse joku saavutus. Kerro myös rakentavasti miten olet käsitellyt heikkouksiasi ja ottanut opiksesi. Yritä kertoa kokemuksestasi ja osaamisestasi esimerkein. Mieti valmiiksi pieniä tarinoita erilaisista tilanteista, joihin olet joutunut. Voit käyttää esimerkiksi STAR metodia apuna kerronnassa, jos sinulla on taipumusta lörpöttelyyn. Anna itsestäsi hyvä kuva valmistelemalla muutamia kysymyksiä haastattelijalle. Haastattelu on “two-way-street”, jonka aikana myös sinulla on tilaisuus arvioida organisaatiota ja miettiä haluatko olla töissä juuri siellä.

STAR

STAR metodi auttaa

Alankomaihin on helpompi tulla töihin ja asumaan kuin moneen muuhun Euroopan maahan. Englanninkielellä pärjää pitkälle, vaikka virallisissa asioissa hollantia tarvitaakin. Maassa asuu valtavasti ulkomaalaisia, myös suomalaisia, joten samanhenkistä seuraa löytää melko vaivattomasti. Alankomaat onkin hyvä vaihtoehto niille, jotka halajavat työ – ja elämänkokemusta ulkomailta.

Kansainvälisille kandidaateille:

Hesarissa julkaistut yhdeksän haastattelutärppiä:

http://www.hs.fi/ura/a1451875745211

Tähän postaukseen perustuva teksti on julkaistu Maj-Lis Sirenin Jopport-blogissa. Käypäs vilkaisemassa, jos olet kiinnostunut rekrytoimisesta tai olet itse työnhakija.

Advertisements

2 thoughts on “Työnhaku Alankomaissa

  1. Laura says:

    Tosi mielenkiintoista lukea eri maiden palkkauskäytännöistä – muutin juuri itse Tanskasta Belgiaan, ja Alankomaat ovat kenties (?) lähellä Belgian käytäntöjä.

    • KatiAbiKhaled says:

      Hei Laura, kiitos kommentistasi! Belgiassa paasee myos tyonhakuun kiinni juurikin noiden henkilostonvuokrausfirmojen kautta. En ole selvilla siita, minka verran Belgialaiset lait ja muut kaytannot eroavat Alankomaalaisista. Esimerkiksi Expatica sivuilla on paljon mainiota tietoa tyonhausta Belgiassa, sivusto myos listaa tyopaikkoja. Klikkaa, jos ei ole ennestaan tuttu: http://www.expatica.com/be/employment Kavin pikaisesti lukaisemassa blogiasi, nayttaa tosi kivalta. Saisinko tehda kanssasi mini-haastattelun muutosta (pakkaaminen valmistelu asunon etsiminen jne…) Belgiaan? Kuvissasi nakyi muuten tuttu relocation firma, sama toimii taalla Alankomaissa myos 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s