Anteeksi, mitä sanoit?

En lähtisi sanomaan, että hollanninkieli olisi mitenkään kauniin tai romanttisen kuuloinen, kuten ranska. Hollanti on täynnä kurkkuäänteitä ja varmaan kuulostaakin ulkomaalaiselle (itsehän olen jo karaistunut) kuin puhujalla olisi kuuma peruna suussa. Ehdottomasti hauska kieli se silti on.

278

En tieda, mita “pahassa kamarissa” tehdaan mutta talla sen saa puhtaaksi!

Hollannin kieli on hyvin lähellä englantia, saksaa ja ruotsia, ehkä niiden jonkinlainen valimuoto. Vaikka ensikuulemalta toisin luulisi, se on aika helppo oppia, varsinkin jos osaa hyvin edellä mainittuja muita kieliä. Hollannissa onkin paljon samoja, englannilta kuulostavia sanoja, joiden tarkoitus on kuitenkin täysin toinen.

Mitä sanot näistä perinteisistä nimistä? Freek ja Harm (miesten nimiä), Joke ja Floor (naisten nimiä) tai aina yhtä riemastuttava Fokker (sukunimi). Lapsellista kikatusta aiheuttavat myös seuraavat sanat: Kok (= chef), dik (= fat), hoor (momentje hoor = wait a moment, please) ja vakdiploma (=diploma of main subject).

mama die die die

Hollantilainen lastenruokamainos houkuttelee ostamaan. Lapsi sanoo, “Mama, this one, this one this one… Please!”

 

3 thoughts on “Anteeksi, mitä sanoit?

  1. iivikat says:

    Itse puhun koirahollantia, mutta kiitos noiden mainittujen kielten opiskelun sekä jokapäiväisen uutisannoksen, ymmärrän kyllä jonkun verran. Piti oikeasti noiden Freekin ja Harmin kohdalla tuijottaa, että tajusin sen hauskuuden, tavan nimiähän ne on! Mua hihityttää edelleen, jos en jaksa lausua ‘goed zo’ koirille kunnolla. Hollantilainen mieheni taas jaksaa hymyillä suomalaiselle kakskyt.

  2. Minna (I Basically Travel) says:

    Aloitin hollannin (online) peruskurssin muutama kuukausi sitten, mutta kun en opiskellut “vanhaan hyvään tyyliin” kopioi-lue-sanat, olen unohtanut melkein kaiken. Sanasto vaikutti ihan ymmärrettävältä, mutta lausunta kurkkuäänteineen tuotti tuskaa! Aion ottaa itseäni niskasta kiinni ja käyn kurssin uudelleen: olisi kiva kuitenkin osata sanoa edes jotain, kun seuraavaksi Alankomaihin menen, vaikka paikalliset puhuvatkin loistavaa englantia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s