Amsterdamin asuntomarkkinoilla – Keskusta

Jatkan nyt samasta teemasta kuin aikaisempi kirjoitus Asunnon vuokraaminen Amsterdamista.Tällä kertaa käsittelen eri asuinalueita.

Amsterdamista tulee ensimmäiseksi mieleen idylliset vanhat, kanaalien reunustamat kadut. Keskusta kattaa karkeasti ottaen alueet Canal Belt, Jordaan, De 9 Straatjes, Weesperbuurt / Plantage ja De Wallen (punaiset lyhdyt). Tämä alue on kaikille joskus Amsterdamissa turistina pyörineelle tullut tutuksi. Kaunis arkkitehtuuri, loputtomat polkupyräilijoiden virrat ja söpöt pikku putiikit.

Keskustassa kaikki talot ovat vanhoja ja ihanasti vinksallaan. Monet asunnot on remontoitu nykyvaatimusten mukaisesti mutta vanhaa arkkitehtuuria on mahdotonta muuttaa. Kokonaisen talon vuokraaminen on erittäin vaikeaa, joten asunnot ovat huoneistoja. Asunnot ovat tyypillisesti jaettu moneen kerrokseen. Jyrkät ja kapeat portaat KUVA ovat ainoa yhdistävä tekijä eri huoneiden välillä. Aika moni ekspatriaatti on ensivierailulla jäänyt tuijottamaan heti ulko-ovelta 90 asteen kulmassa nousevia rappusia monttu auki. Vanhukset ja lapsiperheet poistuvat  nopeasti takavasemmalle. Toisaalta näissä taloissa on asuttu ja asutaan edelleen vauvasta vaariin. Etenkin pikkulapset oppivat yllättävän nopeasti konttaamaan portaat ylos ja alas. Toki nykyään kaikki, joille se on ajankohtaista, asentavat lapsiportit. Sanoisin että, tottumiskysymys.

stairs

Hollantilaiset portaat a.k.a. death trap

Keskustassa oma piha on yhtä harvinainen näky kuin hollantilainen syömässä lämmintä lounasta. Parvekekin voi olla harvinaista herkkua, sen sijaan kattoterassit ovat suosittuja.  Alankomaiden sääolot suosi ulkoilmaelämää mutta Amsteradam on vehreä kaupunki.  Siksi keskustaan halajava puunhalaaja löytää melko varmasti puiston pyöräilymatkan päästä.

Parkkeeraus on päivittäinen haaste keskustassa. Vuokralaisen pysäköintiluvan saaminen saattaa kestää pienen ikuisuuden. Odotusajat vaihtelevat mutta puhutaan kuukausissa ja vuosissa. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäävät kalliit parkkitalot. Kun vihdoin saat tuon tärkeän läpyskän, seuraava kysymys onkin, mihin sen auton käytannössä lykkäät. Keskustan kadut ovat melkein aina täyteen parkkeerattuja ja tyhjän kolon löytyminen kanaalin ja pyörätelineen välistä onkin pienoinen lottovoitto. Pyöräilyn suosion ymmärtää nopeasti.

parkin in Amsterdam

Parkkeeramisen haasteita Amsterdamissa

Keskustan eksoottinen bonus ovat tietysti kaikkialla hoipperoivat turistit. Asuin itse aikaisemmin Prinsengrachtilla, Anne Frankin talon vieressa. Rakastin keskustaa mutta kieltämättä muutana ärräpää pääsi kun pujottelin painavien kauppakassien kanssa sekavien brittituristien ja porolauman lailla tuijottelevien japanilaisten välistä kotia kohti. Silti ja kaikesta huolimatta, keskusta on niin ihana että, kaikkihan sinne kuitenkin haluavat. Siitäpa johtuukin hintataso, joka ei ole se kukkaroystävällisin. Onneksi Amsterdamista löytyy monta muutakin yhtä viehättävää ja asujaystävällistä aluetta, joihin kannattaa tutustua. Isosta kaupungista löytyy varmasti juuri se täydellinen asuinalue sinulle.

2 thoughts on “Amsterdamin asuntomarkkinoilla – Keskusta

 1. Terhi says:

  Kiva postaus! Mekin asuttiin muutama vuosi sitten Anna Frankin talon lähellä. Kadun nimi oli niin pitkä että unohtui jo, mutta se sama katu, jossa se timanttihiomo on, Nieuwe Uileburgerstraat tai jotain… Oli hieman hankala mennä sinne taksilla, koska mulla ei ollut hajuakaan miten se äännetään! Olin meinaa viikonloppuasukki, pendelöitiin tuolloin Hollannin ja Unkarin väilä. Kieliopinnot jäi siis vähemmälle.

  Amsterdamissa ärsytti nuo mainitsemasi turistijoukkiot, varsinkin amerikkalaiset einit, jotka oli ihan pilvessä. Me hilpastiinkin usain joko maalle karkuun tai Den Haagiin shoppailemaan. Siellä oli tyhjempää. En oikein koskaan siis tutustunut siihen kaupunkiin pintaa syvemmälle.

 2. Tiia says:

  Tuo kuvakirjoitus “death trap” oli se joka sai ainakin meikalaisen repeamaan totaalisesti. Trap kun kaantyy hollannista suomeen sanaksi “portaat”. (No pun intended? :D)

  Mutta tosiaan, olen itse tyytyvainen etta asutaan vahan pienemmassa kaupungissa (Oss, ‘s-Hertogenboschin ja Nijmegenin valissa) niin etta tilaakin riittaa. Onneksi junalla paasee puolen tunnin sisalla vaikka mihin jos kaipaa vaentungosta. 🙂 Isoissa kaupungeissa on se charminsa, mutta multa menis siihen halinaan hermot!

  Propsit niille suomalaisille jotka noihin portaisiin, pyoriin ja turistilaumoihin tottuvat. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s