Uuteen osoitteeseen rekisteröityminen Alankomaissa

Yksi Alankomaihin muuttavien pulmista liittyy rekisteröitymiseen tai pikemminkin sen puutteeseen.”Miksi en voi rekisteröityä vuokraamaani asunnon osoitteeseen?” Kysymys pomppaa alituiseen esiin keskustelupalstoilla ja somessa.

Alankomaissa, etenkin suurissa kaupungeissa, on tarjolla pilvin pimein asuntoja, joihin ei voi rekisteröityä. Yleensä nämä asunnot ovat myös suhteeellisen edullisia. Erittäin houkuttelevia, etenkin Amsterdamin vaikeilla asuntomarkkinoilla. Onpa tapahtunut, että kiero asunnonvälittäjä on tarjonnut pahaa aavistamattomalle ulkomaalaiselle tälläista asuntoa.

Rekisteröitymisprosessista kirjoitin aikaisemminkin. Kyseessä on ilmainen ja erittäin yksinkertainen toimenpide kunnantalolla. Seuraukset rekisteröimättömyydestä voivat hankaloittaa elämää sen sijaan erittäin paljon. Kun muutat ulkomailta Alankomaihin ensimmäistä kertaa, saat sosiaalitunnutksen, BSN tunnuksen. Ilman BSN tunnusta et voi avata pankkitiliä ja näin ollen saada palkkaa hollantilaiselta työnantajaltasi. Et myöskään voi saada paikallista sairasvakuutusta, joka on pakollinen kaikille täällä asuville. BSN numeroa kysytään kaikissa vähänkin virallisissa tilanteissa, joten sen puuttuminen sulkee monia ovia.

Entäpä jos et aio muuttaa Alankomaihin pitkäksi aikaa, vaan viipya vain alle neljä kuukautta? Sori vaan. Rekisteröityminen on silloinkin pakollista. Tällöin voit tehdä NRI (niet-ingezetenen) rekisteröitymisen kunnantalolla. Myös tässä tapauksessa saat BSN tunnuksen.

YA7354600

Amsterdamissa asuntoa voi olla vaikeaa loytaa. (Kuva Reuters.)

Mistä siis johtuu, ettei asunnon omistaja anna vuokralaisen rekisteroityä vuokraamansa asunnon osoitteeseen? Yleensä vuokralainen saa ylimalkaisia ja puolivillaisia selityksiä. Todellisia syitä voi olla useita. Asunnon omistaja välttelee mahdollisesti verottajaa. Kun samaan osoitteeseen on kirjautunut useita henkilöitä, asunnon omistajan verot nousevat. Asuntoa kenties alivuokrataan laittomasti. Omistaja saattaa nostaa sosiaalitukea valtiolta ja pelkää menettavänsä sen. Jos asunnossa asuu enemmän ihmisiä kuin on ilmoitettu, vuokratulot katsotaan syyksi lopettaa sossun tuet. Ensimmäiseen syyhyn on helppo ratkaisu, tarjoat maksavasi lisäverot. Muussa tapauksessa suosittelisin etsimään uuden asunnon.

Mitä voi tapahtua, jos asunnon laittomasta asumisesta jää kiinni? Amsterdamin kunta sakottaa noin 325EUR rekisteröimättä jättämisestä. Sanktioita seuraa myös, jos et ole ilmoittanut uutta osoitetta kunnantalolle, kun olet muuttanut Alankomaiden sisällä. Sen lisäksi joudut etsimään uuden katon pääsi päälle.  ” Anteeksi, en tiennyt”, selitykset tuskin hellyttävät hollantilaisen viranhaltijan sydäntä.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s