Parasta ulkosuomalaisuudessa

Olen mieluummin ulkosuomalainen kuin suomalainen. Tuossa yhdyssanassa, joka muodostuu kahdesta sanasta, ”ulko-” ja ”-suomalainen” kiteytyy kulttuurisen identiteettini kaksi puoliskoa.

Ensimmäinen osa, ”ulko-” edustaa minulle tärkeää identiteettini osaa. Se näkyy ja tuntuu päivittäisessä elämässäni enemmän kuin suomalaisuus. Katselen synnyinmaatani etäältä, ulkoapäin. Seuraan kyllä Suomen asioita tarkasti mediasta, vähintään uutisotsikot päivittäin. Luen blogeja ja kolumneja ajankohtaisista asioista. Olen silti ulkona arkielämästä ja käytännön kosketus suomalaiseen elämänmenoon puuttuu. Olen vähän pihalla ja siihen tyytyväinen.

paris-1426150_1920

Ilman ulkosuomalaisuutta olisin jäänyt vaille monesta asiasta, jotka merkitsevät minulle niin paljon. Suurella todennäköisyydellä en olisi saanut tilaisuutta tavata lukuisista eri kulttuureista ja maista tulevia ihmisiä ja työskennellä heidän kanssaan. En olisi tottunut puhumaan kolmea kieltä sekaisin arjessani. En ehkä olisi monikulttuurisessa parisuhteessa. Se lista on pitkä.

Uskon lujasti että tulevaisuus on monikulttuurinen ja monikielinen. Lapseni jäisivät paitsi näistä suuremmoiseista lahjoista, joihin he nyt saavat kasvaa. Lisäksi he, kuten minäkin, oppivat että asioita voi tehdä ja tarkastella niin monella eri tavalla.  Kuten monille muillekin ulkosuomalaisille vanhemmille, se on kenties kaikkein tärkeintä ulkomailla asumisen antia. Siksi haluan kasvattaa lapseni maailmankansalaisiksi, en ainoastaan suomalaisiksi. Se on valinnanvapautta olla itsensä ja kerätä, kuten niin usein mainittu, ne rusinat pullasta, suklaahiput keksistä tai kirsikat kakusta. Miten vaan, tulos on sama.

hyacinth-1369537_1280

Sanan toinen osa ” -suomalainen” edustaa minulle Suomen passia, äidinkieltä ja taustaani, joka väistämättä vaikuttaa arvoihini ja normeihini. Luullakseni osin alitajuisesti. Siellä se suomalaisuus jyllää taustalla. Välillä saan itseni kiinni tietynlaisesta ajattelumallista tai reagointitavasta, jonka tunnistan hyvin suomalaiseksi.

Olen kiinnostunut toisista suomalaisista kun heihin täällä törmään ja nautin puhuessani suomea. Suurin osa ystävistäni Alankomaissa on suomalaisia. Jotenkin toisiin suomalaisiin on helppoa tutustua. En silti koe tarvetta korostetulle suomalaisuudelle ja suomen kielen alustalle asettamiselle, johon joskus ulkosuomalaisten keskuudessa törmää.

Stuart Hall, tunnettu jamaikalais-englantilainen sosiologi, on sanonut seuraavalla tavalla: Kulttuuriset identiteetit juontavat juurensa aina jostain, niillä on oma historiansa mutta ne ovat silti jatkuvassa muutoksen tilassa. Sanan ulkosuomalainen ensimmäinen osa, ”ulko-” on minulle tärkeämpi kuin sen jälkimmäinen osa, ”-suomalainen”, koska ei edusta juuriani vaan tätä hetkeä ja tulevaisuutta.

Stuart Hall, obituary, Agenda

Nämä pohdintani tällä kertaa ovat vastaus Longon and Beyond – blogin Lenan haasteeseen ulkosuomalaisille bloggaajille. Lista muiden ulkosuomalaisten bloggaajien ajatuksista tästä samasta teemasta löytyy Lenan blogista.

13 thoughts on “Parasta ulkosuomalaisuudessa

  • KatiAbiKhaled says:

   Todella inspiroiva aihe ja kiinnostavia kirjoituksia. Toivottavasti tulee viela lisaa loppuviikosta. Se on se valinnanvapaus, joka nousee yhdeksi parhaimmista asioista ulkosuomalaisuudessa.
   Ulkopuolinen olo on myos silloin kun Suomessa kay mutta tykkaan silti seurata, mita siella tapahtuu.

 1. Anna / Muuttolintu.com says:

  Ihana postaus siullakin! Itse kirjoitin samantyylisiä ajatuksia. Itsellä myös iso osa ystävistä on suomalaisia, mutta loput ovatkin sitten ihan ympäri maailmaa. Suomalaiset ystävät on tärkeä tukiverkko, ja on tärkeää päästä välillä puhumaan suomeksikin, kun sitä ei puhu muuten missään, edes kotona.

 2. Minna (I Basically Travel) says:

  Jännä, miten se suomalaisuus pysyy siellä selkäytimessä vuosienkin jälkeen. 🙂 Olen asunut melkein 20 vuotta Englannissa ja valtaosa ystävistäni täällä on joko brittejä tai muun maailman ulkomaalaisia, joten oma elämäni ja käyttäytymiseni on varmaan nykyisin hyvin epäsuomalaista. Silti ne tietyt piirteet pysyvät mukana, kuten esimerkiksi tietty itsepäisyys ja kaiken tekeminen jämptisti ajallaan. Lisäksi olen huomannut, että olen Suomessa paljon suomalaisempi kuin Englannissa: aivan kuin aivoissa naksahtaisi toinen vaihde päälle sen mukaan, missä maassa olen! Esimerkkinä esim saunominen: tykkään siitä Suomessa ja voisin saunoa siellä vaikka joka ilta, mutta Englannissa ei tule edes mieleen käydä vaikka uimahallin saunassa!

  • KatiAbiKhaled says:

   Mulla on ihan sama tuon saunan kanssa. jotenkin se ei tunnu yhtaan samalta taalla kuin Suomessa. Suomessa kun kayn niin kylla kelpaa sauna kuin sauna, vaikka uimahallissa.

 3. Heidi Stillman says:

  Hyviä havaintoja ja yhdyn ehdottomasti samoihin tunnelmiin. Olen itse asunut perheeni kanssa vasta pari vuotta Thaimaassa ja kun välillä tulee niitä ‘onko tässä mitään mieltä’- ajatuksia mieleen, muistutan itselleni samasta asiasta, josta itsekin kirjoitit; ‘Haluan kasvattaa lapseni maailmankansalaisiksi, en ainoastaan suomalaisiksi’. On muuten erittäin hyvin sanottu!
  Omia pohdintojani löytyy täältä:

  http://thaimaanrannanmaalarit.blogspot.fi/2016/06/parasta-ulkosuomalaisuudessa.html

  • KatiAbiKhaled says:

   Hei ja kiitos kommentista. Kavin lukemassa postauksesi – tosi hyva. Tuo mun toive etta lapsista kasvaisi maailmankansalaisia on ehka se tarkein asia ulkosuomalaisuudessa, vaikka muitankin tietysti on. En usko etta viihtyisin Suomessa yhta hyvin.

 4. Petra says:

  Minakin haluan uskoa siihen etta tulevaisuus on monikulttuurinen ja ihmiskunta paasee yli naista raja-aidoista, jotka valilla kylla koettelevat tuota visiota. On kiva lukea naita muiden ajatuksia aiheesta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s