Varaa valita

Me suomalaiset olemme hemmoteltuja ulkomaille muuttajia. Muutamme ulkomaille, koska meitä huvittaa. Tietysti urakehitys, mahdollisuus tehdä työtä kansainvälisessä ympäristössä ja joskus mahdollisuus parempaan palkkaan motivoivat useimpia lähtemään ekspatriaateiksi. Toisaalta myös seikkailunhalu, rakkaus  ja utelaisuus ajavat ihmisiä ulkomaille. Voi myös olla että, moni suomalainen haluaa kokea, miltä tuntuu elää muutama vuosi ilman loskaa ja räntää.

Jokatapauksessa meidän ei ole pakko muuttaa yhtään minnekään, jos ei siltä tunnu.

Näin ei tietenkään ole kaikilla. Tämän hetkisessä työssäni kohtaan monenlaisia ekspatriaatteja.  Edellä mainittujen syiden ohella useat lähtevät töihin ulkomaille koska eivät näe muita vaihtoehtoja. Kotimaan tilanne ei ole vakaa, eikä tulevaisuuskaan näytä valoisalta. Koulutetut ihmiset pyrkivät maasta pois, jotta voisivat taata tulevaisuuden lapsilleen.

you stink

Kuva on Libanonilaisen You Stink järjestön nettisivuilta. http://www.youstink.org/

Olen päivittäin yhteyksissä Venezuelaan. Viimeisen puolen vuoden aikana olen kohdannut korruptiota, väärennettyjä yliopistotodistuksia, väärennettyjä dokumenttien laillistuksia, selittämättomistä syistä kiinni olevia valtion virastoja ja niin edelleen. Maassa on kaikesta pulaa. “ Tämä on kuin Kuuba”, totesi yksi asiakas. Kaikki tämä on tietysti vaikeuttanut työtäni mutta myös tarjonnut mielenkiintoisen ikkunan hajoamisen partaalla olevaan maahan.

Venezuela on vain yksi esimerkki maasta, josta koulutettu väki karkaa ulkomaille. Aivovuoto (brain drain) on todellisuutta monessa muussakin maassa, esimerkiksi Libanonissa. Vaikka hengenvaaraa ei juuri nyt olekaan, ajatus paremmasta tulevaisuudesta ajaa korkeasti kouluttautuneet nuoret ulkomaille.

Suomalaisilla on varaa valita tässä, ja monessa muussakin, asiassa.  Ainakin itseltäni se unohtuu liian helposti.

 

3 thoughts on “Varaa valita

  1. Jenni / Globe Called Home says:

    Hyvä kirjoitus. Minäkin olen kohdannut työpaikallani useita expatteja, joiden syyt lähteä ulkomaille ovat olleet paljon painavemmat kuin itselläni. Esim slovakialainen työkaveri totesi, ettei voisi enää koskaan muuttaa takaisin kotimaahansa, koska palkkaero on niin suuri. Itsekin saan hieman korkeampaa palkkaa ulkomailla, mutta kaiken matkustamisen (mm. Suomessa ramppaamisen) jälkeen en usko edes jääväni erityisesti voitolle… Ja sitten on tietty ne kreikkalaiset työkaverit, joilta ei kannata edes kysyä, aikovatko lähivuosina palata kotimaahansa.

  2. Sannan kupla says:

    Todellakin! Sen lisäksi että Suomessa asiat ovat hyvin, vaikkeivat tietenkään ikinä ideaalit (niinkuin ei missään), Suomen passi taitaa olla maailman parhaiden listalla, tarkoittaen että sen omistajalla on helpoimpia pääsyjä suurimpaan osaan maailmaa, ihan vaikka vaan huvikseen katselemaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s